Het is de grootste rozenkweker ter wereld en elke dag worden er drie miljoen rozen verwerkt die op een duurzame manier zijn geteeld. Gelegen in Ziway, Ethiopië, beslaat Sher Ethiopia een gebied ter grootte van 1200 voetbalvelden. Om verduurzaming verder te integreren in de bedrijfsvoering werkt het bedrijf samen met onder andere the Floriculture Sustainability Initiative (FSI). “We willen voorlopen op het gebied van duurzaamheid en samenwerken is daarbij belangrijk,” vertelt Frans Kuipers, adviseur bij Sher Ethiopia.

The Floriculture Sustainability Initiative (FSI) is samen met onder andere MPS en Sher Ethiopia op weg naar ‘FSI2025’. FSI heeft als doel dat in dat jaar negentig procent van de bloemen en planten duurzaam wordt geproduceerd. Momenteel is ‘Credible Record Keeping’ binnen FSI een harde eis. Hierdoor wordt de milieu-impact van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen transparant gemaakt en verlaagd. Met MPS-ABC voldoen deelnemers nu al aan deze eis. Sher Ethiopia heeft een MPS-A status en is daarnaast al bijna tien jaar MPS-GAP en MPS-SQ gecertificeerd.

Vissen als bewijs
“Dat we al langere tijd MPS-A scoren heeft te maken met dat we zo veel mogelijk op een natuurlijke manier telen. We gebruiken weinig gewasbeschermingsmiddelen en zetten zo veel mogelijk biologische bestrijders in,” zegt Kuipers. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, dus ook als je je marktaandeel wilt behouden is het belangrijk dat je meebeweegt. Naast onze samenwerking met FSI hebben we ook het IMVO-convenant ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt over verantwoorde internationale productie van siergewassen. We geloven dat gezamenlijke afspraken bijdragen aan een duurzame sierteeltketen.”

Wij geloven dat wat je rechts geeft, je links terugkrijgt. Als je maar goed bent voor je mensen.

Een van de innovaties die zorgt voor duurzamere geproduceerde rozen zijn de wetlands. “Dit is een watersysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het hergebruik van water door de Wageningen University on Research (WUR).” Water dat normaal wegspoelt, wordt gezuiverd door de wortels van rietplanten. Als laatste stap komt het water uiteindelijk in een bassin waarin ook vissen zwemmen. Levende vissen zijn het bewijs dat het water schoon is. Kuipers: “Het door de wetlands gezuiverde water gebruiken we vervolgens om de rozen water te geven. Door de wetlands stroomt er bovendien geen vervuild water naar de omgeving.” Met de omgeving is Sher Ethiopia sowieso bewust bezig, vertelt Leen van Driel, auditor bij MPS-ECAS. “In augustus dit jaar ben ik voor een audit op bezoek geweest bij de kwekerij. Er zijn veel bomen geplant, wanneer je over het terrein loopt valt het op hoe groen het er is.”

Slapen, voetballen, inpakken

De wetlands van Sher Ethiopia.

Zeventig verschillende soorten rozen worden er gekweekt bij Sher Ethiopia. Want, vertelt Kuipers: “Duitsers hebben bijvoorbeeld een hele andere smaak dan Denen.” Rozen kweken is niet het enige waarmee Sher Ethiopia zich bezighoudt in Ethiopië. In 2008 heeft Sher Ethiopia een sportcomplex gebouwd voor de bevolking van Ziway. “Veel van onze inpakkers voetballen ’s middags, gaan daarna inpakken en na het inpakken gaan ze naar bed. Er zijn tientallen teams en we hebben zelfs een interne competitie.”

Er zijn ook zaken waar Sher Ethiopia tegenaan loopt in Ethiopië. “Er is een voortdurende discussie over living wage. Wij geloven dat sociale voorzieningen minstens zo belangrijk zijn. Zo is er een ziekenhuis, kerk en een school op het terrein waar ook mensen die niet bij het bedrijf werken gebruik van mogen maken. Met de school zijn we klein begonnen, maar inmiddels telt de school meer dan 6000 kinderen. De lessen zijn gratis en worden gegeven door leraren uit Ethiopië,” zegt Kuipers. “Wij geloven dat wat je rechts geeft, je links terugkrijgt. Als je maar goed bent voor je mensen.”