Sommige bedrijven gaan nog een stapje verder in het bieden van transparantie naar markt en maatschappij. Van Geel Orchideeën in Erica en Montis Zuidplas in Moerkapelle zijn beide naast MPS-ABC deelnemer ook deelnemer aan MPS-ProductProof. Martijn van Geel, eigenaar van Van Geel Orchideeën vertelt: “Wij gebruiken nagenoeg geen chemie op onze orchideeën en met MPS-ProductProof bewijzen we dat dat ook echt zo is.”

Martijn van Geel, eigenaar van Van Geel Orchideeën.

MPS-ProductProof toont op productniveau aan dat bepaalde werkzame stoffen niet voorkomen en niet zijn toegepast in de teelt. Een kweker registreert de gewasbeschermingsmiddelen en door middel van onafhankelijke monsternames wordt aangetoond dat bepaalde werkzame stoffen niet zijn gebruikt in de teelt. “Onze orchideeën worden doorgaans gekweekt zonder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Zeer zeldzaam gebruiken wij pleksgewijs nog chemie, alleen als het niet anders kan,” vertelt Van Geel. “MPS-ProductProof geeft de mogelijkheid te laten zien dat wij geen middelen gebruiken. Zo ziet dus ook de buitenwereld dat het mogelijk is om zonder chemie een mooi product te telen.”

Klanten verwachten van ons dat wij open zijn over ons productieproces – Teeltspecialist Arjan van der Lee

Impact van chemie
“Collega-kwekers komen wel eens langs om te kijken naar hoe wij telen, maar velen durven de stap naar bijna geen chemie toch niet te zetten. Uiteindelijk is het financieel niet de aantrekkelijkste keuze, omdat droog telen zonder chemie niet de maximale productie geeft. Toch doen wij het omdat wij geloven dat dit de beste weg is op langere termijn.” Het bedrijf heeft meer dan honderd verschillende soorten Phalaenopsis. Van Geel: “Dat komt doordat we inspelen op de vraag van de klant. Inmiddels hebben we op deze manier ons plekje in de markt veroverd. We werken hecht en open samen met onze klanten.”

In Moerkapelle zijn de kerststerren oftewel poinsettia’s, waarbij teeltspecialist Arjan van der Lee zijn best heeft gedaan die zo duurzaam mogelijk te produceren, bijna klaar om te zorgen voor het kerstgevoel in woonkamers in het binnen- en buitenland. “Met MPS-ProductProof bieden wij transparantie naar onze klanten, die ook van ons verwachten dat wij open zijn over ons productieproces. Ons uitgangspunt is het gebruik van biologie en lichte gewasbeschermingsmiddelen, omdat we ons bewust zijn van de impact van chemie.”

Arjan van der Lee, teeltspecialist bij Montis Zuidplas

Groeien als sector
Bij Van Geel Orchideeën was even geleden toch een middel gevonden dat niet was opgegeven in de registratie. “De monsternames lieten zien dat er toch een middel was gebruikt op onze teelt, terwijl wij heel zeker wisten dat wij dit middel niet hadden gebruikt,” vertelt Van Geel. “Uiteindelijk bleek dat het afkomstig was van het uitgangsmateriaal; transparantie en controle door de hele keten heen is dus belangrijk. Met controle via bijvoorbeeld MPS-ProductProof valt dit te achterhalen.”

Beide bedrijven vinden het belangrijk om te zorgen voor verduurzaming van het productieproces. “Ik denk dat je alleen op die manier je bedrijf toekomstbestendig maakt,” zegt Van der Lee. Volgens Van Geel zou het goed zijn als duurzame keuzes vaker positief gestimuleerd worden. “Het is fijn dat MPS-ProductProof de kweker de mogelijkheid geeft ook te laten zien dat bepaalde middelen niet zijn gebruikt op de teelt. Zo kun je je onderscheiden van andere bedrijven. Het zorgt voor schonere producten en dat we groeien als sector. We dragen hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor. Uiteindelijk weten we dat het gebruik van veel gewasbeschermingsmiddelen niet goed is voor het milieu.”