In Funen, het hart van de Deense sierteelt, vond op 23 november jl. de jaarlijkse MPS & Flora Dania bijeenkomst met Deense kwekers plaats. Onze regionale coördinator Anne Krogh Larsen en Area Manager Maik Mandemaker gaven tijdens de bijeenkomst onder andere inzicht in de geaggregeerde, historische verbruiken van onze Deense kwekers en hebben verschillende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid besproken. Bovendien werden belangrijke inzichten ter voorbereiding op een audit met de kwekers gedeeld.

Het overgrote deel van de kwekerijen in Denemarken is sinds jaar en dag MPS-ABC-gecertificeerd, waardoor het mogelijk is om trends in een aanzienlijk deel van de Deense productiemarkt te duiden. Het gemiddelde gewasbeschermingsverbruik ten opzichte van het benchmarkjaar 2017 is bijvoorbeeld bijna gehalveerd. Met name het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, die in de MPS-MIND-systematiek met rood worden aangeduid, was in 2022 slechts 2% ten opzichte van het verbruik vijf jaar eerder.

Het merendeel van onze Deense kwekers is gespecialiseerd in potplanten, vaste planten en bomen, maar Denemarken biedt ook een selectie van experts op het gebied van snijbloemen. Tijdens bedrijfsbezoeken in de rest van de week was het wederom indrukwekkend om te zien hoe hard onze Deense kwekers werken aan het gebruik van biologische gewasbescherming, biostimulantia en micro-organismen, evenals aan andere duurzame oplossingen, waaronder veenvrije substraten, biologisch afbreekbare potten, het verkleinen van de ecologische voetafdruk en naleving van de CSRD-wetgeving en van de doelstellingen van FSI2025. Behalve kwekers werden ook onze retail-partners Coop i Danmark en ICA Gruppen en een selectie van onze handelaren bezocht om samenwerking in de keten verder te stimuleren.

Het was een waardevol en interessant bezoek, waarbij we weer veel kennis hebben opgedaan en gedeeld. We kijken uit naar volgend jaar!