Aphrodite Orchidee begon ruim 80 jaar geleden als groente- en rozenteeltbedrijf, maar sinds 1970 kweekt het familiebedrijf uitsluitend orchideeën. Aanvankelijk nog cymbidiums, die in 2000 definitief plaatsmaakten voor Phalaenopsis. Duurzaamheid is daarbij heel belangrijk, benadrukt Martin van Weerdenburg, die de derde generatie binnen het bedrijf vertegenwoordigt.
Sinds het jaar 2000 worden bij Aphrodite Orchidee Phalaenopsis-planten op pot geteeld. Dat gebeurt op een teeltlocatie vlakbij Schiphol en Royal FloraHolland. Zo staat de kweker letterlijk in bijna directe verbinding met de afzet en de consument. Ook in de bedrijfsfilosofie is verbinding met de consument belangrijk.
Aanbod wordt afgestemd op vraag
Die benadering heeft succes, vertelt Van Weerdenburg. “Het gaat goed met de afzet van ons product. Dat komt mede doordat we het aanbod goed afstemmen op de markt. We bieden producten met toegevoegde waarde, dat wil zeggen met een bijzondere pot of in een arrangement. De consument weet dat te waarderen.”
Een bijzonder product dat nog wel een steuntje in de rug kan gebruiken, is de duurzame verpakking in de ECO-lijn. “Dat loopt wat moeizamer, want verkopende partijen zijn qua presentatie nog niet klaar om over te schakelen van plastic. Ook kan het een uitdaging zijn om zonder plastic verpakking het product schadevrij over te brengen. Om daar verandering in te krijgen, is een kwestie van samenwerken met de verkopende partijen.”
Kas ‘verkleinen’ met schermdoeken
Naast die uitdaging gaat er gelukkig ook heel veel goed op het gebied van duurzaamheid. Zo werkt Aphrodite veel met biologische bestrijding en worden water en meststoffen gerecirculeerd. “We proberen ook onze energiekosten te verlagen, bijvoorbeeld door schermdoeken te vervangen door versies die beter isoleren, het zogenaamde energiedoek, en door extra schermdoeken op te hangen. Als we die sluiten, wordt de kas als het ware ‘verkleind’ – dan hebben we een kleinere hoeveelheid kuub in de kas om te koelen of te verwarmen en gaat het energieverbruik dus omlaag.”
Alle mogelijke MPS-kwalificeringen
Die focus op duurzaamheid zie je ook terug in de keur aan MPS-certificaten die het bedrijf rijk is. “We hebben bijna alle mogelijke MPS-kwalificeringen die van toepassing zijn voor ons bedrijf: MPS-A, MPS-GAP, MPS-SQ, MPS-Q en MPS-ProductProof”, somt Van Weerdenburg op.
Het werken met die verschillende certificaten gaat inmiddels bijna vanzelf. “We werken al heel lang met MPS, dus we hoeven nu alleen alles goed bij te houden. MPS stuurt ook geregeld berichten met updates in de kwalificeringen, dan is het even een kwestie van bestuderen wat aangepast moet worden en daarna kunnen we weer verder. En als we een keer een vraag hebben, kunnen we altijd bellen. Dan krijgen we keurig een antwoord waarmee we weer op weg zijn geholpen.”