Met zo’n 190.000 trouwerijen per jaar staat de Italiaanse huwelijksindustrie in volle bloei. En natuurlijk zijn er op zo’n dag meestal veel bloemen en planten aanwezig. Zoals veel andere sectoren wil ook de huwelijksindustrie verduurzamen. Een voorbeeld daarvan was te zien tijdens de Myplant & Garden beurs, afgelopen februari.
Het concept ‘eerlijke bruiloft’ in het bijzonder laat een stijgende trend zien op het gebied van duurzame sierteeltproducten, bijvoorbeeld gecertificeerd door MPS. Veel professionele partijen zoeken manieren om hun aanbod aantrekkelijker te maken door producten te introduceren die uitstralen dat er aandacht is voor milieu en samenleving. Duurzame bloemen en planten kiezen om bruiloften op te vrolijken, kan betekenen dat de gasten zich meer bewust worden van duurzaamheid. Zo worden ze ook als consument aangemoedigd om door MPS gecertificeerde bloemen en planten te herkennen aan het label, een inclusieve benadering van duurzaamheid.
‘Weddingflowers’ is een samenwerking tussen Myplant & Garden in Milaan en het Consulaat van Nederland in Italië. Samen presenteerden zij een conceptplatform tijdens de laatste editie van de handelsbeurs Myplant & Garden. Dit platform richtte zich op de huwelijksindustrie en werd ingericht met expositieruimtes, modeshows, live-demonstraties en workshops in samenwerking met bijvoorbeeld wedding planners, toeleveranciers, ontwerpers, fotografen en influencers die previews, innovaties, ideeën en bloemenarrangementen spotten en hun vondsten presenteerden.
MPS deelde de visie van de organisatoren en kreeg een open balie binnen het Weddingflowers-platform tijdens de laatste editie van Myplant & Garden. Bloemsierkunstenaar Bert Kuiper nam de decoratie van het hele platform voor zijn rekening. Hij installeerde verschillende natuurlijke materialen, bloemen en potplanten die door de Italiaanse MPS-deelnemers gedoneerd waren. Er werd ook een publiek seminar gehouden over het belang van nieuwe ethische concepten om toegevoegde waarde te creëren voor de huwelijksindustrie.
Luigi D’Amora, snijbloementeler in Pompeï, sprak over zijn eigen ervaringen als gecertificeerde MPS-GAP-kweker. Hij legde uit dat duurzaam bloemen telen niet alleen gaat over verminderen van de milieuimpact, maar ook over verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van de gemeenschappen die betrokken zijn bij de volledige levenscyclus.
Bij diverse deelnemers aan het seminar was interesse gewekt en zij bezochten onze balie voor meer informatie over MPS.
We hebben met veel plezier de bezoekers ontmoet en van informatie voorzien. We kijken alweer uit naar volgend jaar!