OVATA, Niels Kreuk BV en Zentoo hebben met elkaar gemeen dat ze aangesloten zijn bij MPS én dat ze genomineerd waren voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Een mooie prestatie van alle drie de bedrijven, waar duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering. Hoog tijd daarom voor een nadere kennismaking.

Succulenten van OVATA

Bij vetplantenkwekerij OVATA uit Bleiswijk wordt vooral gekeken naar wat de plant nodig heeft en wordt gericht warmte gegeven. Er wordt geteeld in harmonie met de natuur en resources worden geminimaliseerd. “De kennis en het aanbod van gerichtere biologie wordt steeds groter, daarom kunnen wij dit ook steeds beter inzetten”, zegt Demi Ammerlaan, verantwoordelijk voor de marketing bij OVATA.

Tulpenteler Niels Kreuk BV blijft bewust klein en maakt gebruik van duurzame technologie in de vorm van een drielagensysteem. “Waar het kan zal ik altijd duurzaam bezig zijn, dat zit in ons DNA”, zegt Niels Kreuk, eigenaar van Niels Kreuk BV.

Zentoo, het collectief van vijftien chrysantentelers, bestaat dit jaar vijftien jaar. Arjan van der Voort, Operationeel Directeur bij Zentoo, is erg trots op dit collectief en geeft aan dat de ondernemers van Zentoo de afgelopen 15 jaar al veel hebben bereikt op het gebied van vergroening in de teelt en duurzaamheid de komende vijftien jaar ook hoog op de agenda staat.

Milieucertificering
De drie bedrijven zijn al jaren MPS-ABC en MPS-GAP gecertificeerd. OVATA voert daarnaast ook nog de certificaten MPS-SQ en MPS-ProductProof. Voor hen is het kunnen tonen van milieucertificatie geen doel op zich, maar is dit wel ondersteunend op meerdere vlakken. Zo laten zij de data achter het certificaat zien aan hun gesprekspartners, waardoor het geheel tastbaar wordt. Ammerlaan: “Bezig zijn met duurzaamheid komt bij ons vanuit intrinsieke motivatie. Zo optimaliseren en minimaliseren we het gebruik van resources.”

Ook voor Niels Kreuk is het tonen van hun duurzaamheidsinspanningen op papier van toegevoegde waarde. Zo kunnen zij precies laten zien welke inspanningen zij allemaal verrichten. “Daarnaast is het fijn dat ik ons verbruik langs de meetlat kan leggen”, aldus Kreuk.

Links op de foto Arjan van der Voort, Operationeel Directeur bij Zentoo

Zentoo heeft als voordeel dat het een collectief is en de ondernemers dus een kijkje in de keuken kunnen nemen bij elkaar. Ook kunnen ze ervaringen uitdelen op het gebied van duurzaamheid en op die manier van elkaar leren. Alle chrysantentelers van het collectief zijn aangesloten bij het MPS-Groepslabel. Dit houdt in dat wanneer een teler van de groep zijn zaken niet goed op orde heeft, dit gevolgen heeft voor de anderen. “Wij nemen dit erg serieus; binnen Zentoo hebben we één persoon in dienst die als taak heeft de kwaliteit en de certificaten te bewaken”, legt Van der Voort uit.

Duurzaamheid
Het doel van Zentoo is de komende jaren met de groep ondernemers chemievrij te worden en klimaatneutraal te telen. Van der Voort geeft aan dat ze telers willen ondersteunen zo duurzaam mogelijk te zijn en hier handvatten voor te bieden. “We zullen op dit gebied versneld moeten acteren, maar ook ons verhaal goed moeten blijven vertellen om ervoor te zorgen dat onze activiteiten maatschappelijk geaccepteerd blijven worden. De HortiFootprint Calculator, ontwikkeld door MPS en LetsGrow.com, is hiervoor een goede ontwikkeling.”

Niels Kreuk, eigenaar van Niels Kreuk BV

Niels Kreuk merkt dat duurzaamheid zeker leeft in de maatschappij, met name bij de jeugd. Ook in de sector is het een onderwerp dat erg leeft. Wel vindt Kreuk dat het in de media allemaal iets positiever mag. “Er zijn zoveel mooie en goede ontwikkelingen gaande en er worden veel duurzame projecten gerealiseerd. Het zou mooi zijn als daar ook eens aandacht aan besteed wordt: laten zien wat we allemaal al hebben bereikt en niet alleen wat nog niet bereikt is.”

Ammerlaan beaamt dit. “Daarnaast merken wij dat duurzaam telen ook tot gevolg heeft dat onze succulenten stralen. Daar wordt zowel OVATA als de consument erg blij van.”