Als er ergens veel kennis zit over de tuinbouw en de schema’s van MPS dan is het wel bij de medewerkers van het team Service & Support van MPS. Angèle Mooiman, Marianne Gijsbers en Inge Schalke werken in de frontlinie en zetten zich dagelijks in voor klanten. Door hun ervaring in de tuinbouw kunnen zij klanten goed helpen bij hun vragen over de MPS schema’s die telefonisch en via de mail binnenkomen. Wat drijft hen?
Mooiman is het langst in dienst bij MPS: al 23 jaar. In haar jeugd heeft ze tomaten geplukt en chrysanten geplozen. Maar dat is al even geleden. Bij MPS voelt zij zich thuis en klanten te woord staan is voor haar een soort tweede natuur. “Ik kan veel onthouden, dat helpt enorm in dit werk. Ik los de problemen waar klanten tegenaan lopen op. Vaak zijn klanten verbaasd hoe snel een ‘probleem’ is opgelost.”
Laagdrempelig en persoonlijk
Volgens Gijsbers is een team Service & Support laagdrempelig en persoonlijk. “Ik denk dat het belangrijk is dat klanten snel en gemakkelijk terecht kunnen bij ons voor al hun vragen.” Gijsbers werkt ruim twee jaar bij MPS en heeft een tuinbouwopleiding gedaan waarna zij diverse functies in de tuinbouw heeft gehad.
Samen met de klant loopt zij vaak het MPS-ABC kwalificatieoverzicht door om te kunnen achterhalen waarom een klant bijvoorbeeld ineens een piek heeft in het verbruik. “Klanten zijn duidelijk blij en dankbaar wanneer zij snappen hoe hun kwalificatieoverzicht in elkaar zit.” Deze overzichten geven klanten de mogelijkheid hun verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie te vergelijken met vorige periodes. Dit leidt tot bewustwording over het verbruik en verdere verduurzaming van het productieproces.
Jarenlange ervaring
Ook Schalke vindt het leuk om klanten telefonisch te woord te staan. Sinds begin dit jaar werken alle MPS-ABC klanten met een nieuwe registratieomgeving zodat zij met MPS-ABC ook direct voldoen aan markteisen. Hen op weg helpen hiermee vindt Schalke een uitdaging. “Ik kijk dan mee via Teamviewer, zodat ik precies kan zien waar een klant tegenaan loopt. Mijn motto is ‘twee zien meer dan een’. Uiteindelijk hoop ik dat ik kwekers bewust maak van het verbruik van middelen en ze hierdoor verder hun bedrijf verduurzamen.” Schalke werkt pas sinds januari bij MPS, maar heeft al veel ervaring: ze heeft drie jaar bij een plantenexporteur gewerkt en twaalf jaar bij Royal FloraHolland. Haar vader was Gladiolenkweker en stond 25 jaar geleden als kweker aan de wieg bij de oprichting van MPS waarbij hij zijn kennis deelde.
Het menselijke contact vinden alle drie de medewerkers het belangrijkst. Schalke: “Samen met de klant kijk ik wat het beste past in de situatie. In een persoonlijk gesprek kun je bovendien dingen nuanceren en aanvoelen hoe iemand erin zit.” Mooiman beaamt dit. “Sommige klanten ken ik al jaren en daar kan ik enorm mee lachen. Dat maakt het werk leuk voor mij.”