Wouter Duijvesteijn is samen met zijn broer eigenaar van Beyond Chrysant.

Wouter Duijvesteijn, eigenaar van Beyond Chrysant, staat niet stil als het gaat om het verbeteren van zijn bedrijf. 25 jaar geleden was Beyond Chrysant een van de eerste deelnemers aan MPS-ABC. “Mijn vader, destijds directeur van dit bedrijf, had een brede blik en vond het belangrijk het bedrijf te certificeren en voorop te lopen,” vertelt Duijvesteijn.

Dat voorop willen lopen zit in de familie, want de grootste passie van Duijvesteijn is het verder ontwikkelen van zijn product, de Chrysanthemum. Ze hebben net een locatie verkocht, vertelt hij terwijl we uitkijken over duizenden witte Chrysanten. “Deze teelt van zes en een half hectare zijn we constant aan het verbeteren en de kwaliteit is top. Dat willen wij vasthouden. Ik heb daarom liever één locatie waar ik optimaal kan telen met een zo goed mogelijk product dan dat ik daar nog een locatie bij heb met een product dat daar niet aan kan tippen.”

Efficiëntie op meerdere gebieden
De kas van Beyond Chrysant bestaat uit twee lagen. Op de begane grond wordt het eindproduct geteeld en vervolgens gesorteerd en verpakt. Op de verdieping daarboven kweekt het bedrijf de stekjes op. “Dat is op meerdere gebieden efficiënt,” vertelt Duijvesteijn. “Door de stekjes zelf op te kweken, halen we een schakel ertussenuit. De stekjes worden vervolgens dagvers een verdieping lager opgeplant. Ze gaan dus niet tussendoor de vriezer in om de groei af te remmen. Dat scheelt energie en het zorgt bovendien voor een snellere teelt, doordat de groei niet opnieuw op gang hoeft te komen.”

Beyond Chrysant gebruikt daarnaast ook zo veel mogelijk biologie en zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. “Sinds zo’n vijf jaar maken wij gebruik van biologie. Omdat het duurzaam is, maar ook omdat het kostenefficiënt is. Dat geldt voor veel van de keuzes die wij maken. Verduurzamen is niet per se duur, vaak kun je er veel geld mee besparen,” vertelt Duijvesteijn.

Paddenstoelen
Even later staat de eigenaar met een wit blok met paddenstoelen erop in zijn hand. “Nog zoiets leuks waar ik mee bezig ben, is het maken van een geluiddempende wand van myceliumblokken,” vertelt Duijvesteijn enthousiast. “We hebben een apparaat dat papier maakt van oud karton, maar dat maakt veel lawaai. Daar wil ik een dempende wand tussen. Mycelium is duurzaam en vuurbestendig. Het bestaat uit het onzichtbare deel van paddenstoelen: het zijn hun wortels die bestaan uit kleine draden die hyfen heten.” Mycelium is koolstofneutraal en kan bij blootstelling aan micro-organismen worden afgebroken. “Trouwens, hebben jullie nog duurzaam papier nodig?”

We lopen terug naar de kantine langs de mensen die hard aan het werk zijn bij de machines. “De automatisering heeft er niet voor gezorgd dat ik minder mensen nodig heb. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat werknemers uitdagender werk hebben. Ze zijn niet alleen maar bezig met inpakken, maar lossen ook problemen op met de machines. Dat vind ik ontzettend gaaf om te zien.” Beyond Chrysant heeft 27 mensen in dienst en is naast MPS-ABC ook MPS-GAP en GRASP gecertificeerd. “Voor de Poolse werknemers heb ik een huis naast de kas laten verbouwen. Ik wil hen een goede plek bieden, zij komen tenslotte helemaal hierheen om te werken en wij hebben hen ook nodig. We hebben ook een Wajonger in dienst die ik de laatste tijd steeds meer zie groeien. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien.”