Viveiros Rio Tollo werd in 1999 opgericht met de missie om duurzame landbouw te ontwikkelen in de regio Baixo Miño, in het zuiden van de Spaanse provincie Pontevedra. De onderneming is altijd trouw gebleven aan haar waarden en wist een solide en constante groei te realiseren door te investeren in apparatuur en mensen, in kwaliteit, in diversificatie van de productie en in samenwerking. Binnen de hele onderneming staat inspelen op de behoeften van klanten centraal. “We zetten ons elke dag in om dit vertrouwen te bevestigen en garanderen een professionele dienstverlening en de beste adviezen, beschikbaarheid en logistiek”, zegt José Collazo, technisch directeur en medeoprichter van Viveiros Rio Tollo.

De onderneming produceert de camelia (momenteel de belangrijkste plant, er worden meer dan 200 variëteiten geproduceerd), rododendron, azalea, hortensia, magnolia en andere planten. Bij de productie hebben co-existentie en integratie in de omgeving de hoogste prioriteit. Belangrijke punten worden voortdurend geanalyseerd en gebruikt als input voor jaarlijkse actieplannen voor de korte en middellange termijn. De productie van planten stoelt op goede landbouwpraktijken en analyses van de gebruikte grondstoffen, afval, arbeidsveiligheid en milieu-impact. Het doel is een winstgevende productie met zo min mogelijk impact op het milieu. Dit vertalen ze naar het nemen van hun zakelijke, milieu- en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Kortom, ze willen duurzaam produceren. Met MPS-ABC kunnen ze meten wat ze gebruiken en verbruiken en deze cijfers vergelijken op jaarbasis.

José Collazo, technisch directeur en medeoprichter van Viveiros Rio Tollo

2013 was het eerste jaar van hun MPS-ABC-certificering. Ze kozen voor MPS-ABC omdat het een van de eerste betrouwbare, internationaal erkende certificeringen in de branche was. Tegenwoordig helpt MPS-ABC ze om hun duurzaamheidsdoelen te realiseren en zich op een positieve manier te blijven ontwikkelen en elke dag verder te verbeteren. Bovendien willen ze transparant zijn naar hun klanten over hun werkwijzen, nieuwe inzichten verwerven en zichzelf kunnen vergelijken met anderen. Collazo: “Geen certificering hebben zou een enorme stap terug zijn en dat past niet bij onze onderneming.” De duurzaamheidsinspanningen richten zich onder andere op het optimaliseren en rationaliseren van het watergebruik, opwekken van groene stroom voor eigen gebruik, technieken voor gewasmonitoring, ontwikkelen van IPM-protocollen (Integrated Pest Management), behoud van lokale flora en fauna en creëren van speciale zones voor insecten.

Volgens Collazo wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema in de Spaanse sierteeltsector. “We zien dat duurzaamheid elk jaar belangrijker wordt, doordat ondernemingen zich bewuster worden van hun verantwoordelijkheid, omdat de markt dit verlangt, en omdat de consument steeds vaker vraagt om duurzame producten.” Hij moedigt andere ondernemingen aan om ook een milieucertificering te verkrijgen en klanten te geven waar ze om vragen. “De beste beslissingen houden altijd rekening met de wensen en behoeften van de klant en verbeteren de reputatie van onze sector. Onze ondernemingen moeten zo up-to-date en modern mogelijk zijn om aantrekkelijk te zijn voor nieuw talent en toekomstige generaties werkenden aan te kunnen trekken. Het is nooit te laat om in te stappen. In het begin kan het een uitdaging zijn, maar uiteindelijk is het absoluut de moeite waard.”