Drie prijzen schitteren in het felle tl-licht in de hal van de IPM Essen. “We zijn bekroond met de titel International Grower of the Year 2020 en daarnaast wonnen we de Young Plants, Gold Rose en de Sustainability award,” vertelt Robert Kuijf (foto), Product Specialist bij Anthura, trots. Met behulp van MPS-ABC, MPS-GAP en MPS-ProductProof laten zij de markt zien dat hun anthuriums en orchideeën gekweekt zijn met respect voor mens en natuur.
“Orchideeën en anthuriums zijn tegenwoordig de schoonste producten wanneer je kijkt naar het gebruik van middelen,” vertelt Kuijf terwijl hij in zijn beursstand tussen de anthuriums en orchideeën staat te glunderen.
Drie jaar geleden kwam de orchidee in opspraak toen Greenpeace bij een steekproef verboden middelen aantrof. “Dat was een wake up call voor de orchideeënsector. Het is aan ons om te zorgen dat we voorop blijven lopen met het oog op duurzame productie. De Nederlandse orchideeënsector heeft laten zien dat dit kan. Door veel met elkaar te praten over hoe het beter kan, is de orchidee nu een van de duurzaamste producten.”
Held in Zwitserland
Anthura heeft zichzelf niet alleen in Nederland op de kaart gezet, want ook Zwitsers lopen weg met het bedrijf. Het zorgde er namelijk voor dat de zeldzame plant Cypripedium Calceolus, een wilde orchidee in Zwitserland, niet uitstierf. Deze plant was op sterven na dood, omdat het ondanks zware straffen een doelwit is van illegale handel. Pogingen om laboratoriumplanten uit te planten in de natuur mislukten, totdat Anthura erin slaagde om het in het wild geoogste zaad op te kweken. In 2018 werden er 3000 wilde orchideeën teruggegeven aan de Zwitserse natuur. Kuijf: “Toen ik afgelopen jaar terugging om te kijken hoe het ging met de planten, schudden Zwitsers mij huilend van blijdschap de hand. Wat de pandabeer voor China betekent, betekent deze plant voor Zwitserland.” Ongeveer 80 procent van de wilde orchideeën overleefde de winter.
“Als dank hebben we vijftig moederplanten gekregen die we gebruiken voor verdere veredeling en productie,” zegt Kuijf. Hierdoor wordt de Zwitserse wilde orchidee legaal verkrijgbaar waardoor de illegale handel in toom wordt gehouden. “Binnenkort hopen we onze kennis te kunnen toepassen in Duitsland, waar ze met een zelfde soort probleem zitten. Ik hoop dat we daar ook succes hebben.”