Het certificatieschema MPS-GAP is geactualiseerd. MPS-GAP is gebenchmarkt met het certificatieschema GLOBALG.A.P. Flowers & Ornamentals. GLOBALG.A.P. heeft recent een nieuwe versie (6) uitgebracht, waaraan MPS-GAP is gekoppeld. Dit betekent een nieuwe, aangepaste versie van MPS-GAP, met zowel extra eisen als eisen die zijn komen te vervallen en eisen die anders geïnterpreteerd worden. Deze nieuwe versie (MPS-GAP v12) is bekrachtigd door het Bestuur van MPS en zal met ingang van 1 januari 2025 verplicht zijn.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen binnen deze nieuwe versie van het schema. Let op: dit zijn niet de enige wijzigingen in het schema. Kijk voor alle wijzigingen in het volledige certificatieschema.

Een aantal toevoegingen op de Algemene Voorschriften van MPS-GAP:

0.16a Wetgeving
Indien relevante wetgeving strenger is dan de eisen in MPS-GAP, zal de wetgeving gelden. Wanneer de wetgeving ontbreekt of minder streng is, zal aan de MPS-GAP eis voldaan moeten worden. MPS-GAP certificering heeft niet tot doel de nationale wetgeving te certificeren, noch kan MPS of CI aansprakelijk worden gesteld voor de naleving door de teler van de wetgeving.
0.11d Als de certificaathouder wordt geconfronteerd met een klacht met betrekking tot het welzijn van werknemers, milieubescherming of betrokken is bij een rechtszaak of volgens een rechtbank een nationale of internationale wet heeft overtreden en deze acties de reputatie en geloofwaardigheid van MPS en/of het MPS-GAP certificatieschema in gevaar kunnen brengen, informeert de certificaathouder de CI binnen 24 uur.

 

Samenvatting van de veranderingen in de Eisen:

1.2 Nieuwe eis (Zie standaard voor beschrijving van de gehele eis):
Medewerkers worden jaarlijks, door middel van informatiebijeenkomsten en/of trainingen, door de certificaathouder geïnformeerd over het MPS-GAP certificatieschema en de implementatie daarvan op het deelnemende bedrijf.
2.1 Toegevoegd in de eis:
De interne audit is uitgevoerd tegen alle van toepassing zijnde criteria van MPS-GAP, ook als deze zijn uitgevoerd door onderaannemers.
*Waarvan de resultaten zijn gedocumenteerd en toelichting van bewijs bij de n.v.t. en major afwijkingen.
2.2a Vervallen binnen de eis:
De traceerbaarheidsmodule.
2.3 Extra interpretatiepunten:
*In het geval van Parallel Ownership, moet het MPS-nummer van de kweker op ten minste elke verpakkingseenheid worden weergegeven. En er moet een procedure zijn om aan te tonen dat de producten correct worden geïdentificeerd en verzonden volgens de certificeringsstatus.
2.4 Vervallen binnen de eis:
De verplichte jaarlijkse simulatie test is eruit gehaald.
2.6 Vervallen eis:
Inzake grond/perceelgebruik.
2.9i Nieuwe eis:
Ten minste 10% van het volume van de bij de teelt gebruikte substraten is een alternatief voor turf.
2.13f Vervallen eis:
Meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen dienen vrij van de ondergrond te worden opgeslagen en niet in dezelfde ruimte als uitgangsmateriaal en vers geoogst product.
2.14q Nieuwe eis:
De teler neemt actieve maatregelen om te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen uit aangrenzende percelen overwaaien.
2.15a Gewijzigde interpretatie:
Opstellen van een bemestingsplan. Deze dient te zijn gericht op zo weinig mogelijk (meststoffen)verlies.
2.15b Gewijzigde interpretatie:
Voorafgaand aan de toepassing van organische mest dient aantoonbaar een risicoanalyse uitgevoerd te worden, rekening houdend met het beoogde gebruik ervan.
2.15g Vervallen binnen de eis:
De voorraadlijst voor meststoffen.
 

2.16a

Extra interpretatiepunten:
Er dient een waterbeheerplan beschikbaar te zijn en goedgekeurd door het management in de afgelopen 12 maanden.
*maatregelen om uitputting en verontreiniging van waterbronnen te voorkomen.
*maatregelen om efficiënt gebruik en toepassing te waarborgen.
*plannen voor verbetering op korte en lange termijn, met tijdschema’s voor eventuele tekortkomingen.
2.16d Gewijzigde tekst binnen eis:
De risico-inventarisatie naar chemische en fysische vervuiling van water dat wordt gebruikt voorafgaand aan het oogsten (voor irrigatie, wassen enz.) wordt bijgewerkt telkens wanneer er een wijziging aan het systeem wordt aangebracht of zich een situatie voordoet die een mogelijkheid tot verontreiniging van het systeem zou kunnen inhouden.
2.16e

Gewijzigde interpretatie:
Er dient een risico-inventarisatie te zijn uitgevoerd waarin milieukwesties zijn geëvalueerd voor waterbeheer op het bedrijf (voor zowel voor- en na-oogst als productieactiviteiten). De risico-inventarisatie dient jaarlijks te worden beoordeeld of in geval van wijzigingen.

2.16m Nieuwe eis:
Waar mogelijk zijn maatregelen genomen om water op te vangen en waar nodig te recyclen.
2.16n Nieuwe eis:
Er zijn wateropslagfaciliteiten aanwezig en deze worden goed onderhouden om te profiteren van perioden van maximale beschikbaarheid van water.
2.16o Nieuwe eis:
Er wordt bijgehouden hoeveel water er wordt onttrokken aan waterbronnen.
2.19e Gewijzigde interpretatie:
Ongevallen- en noodprocedures worden weergegeven en gecommuniceerd.
2.19f Nieuwe eis:
Het bedrijf beschikt over gezondheids- en veiligheidsprocedures.
2.19j Gewijzigde tekst binnen eis:
Op het bedrijf dienen voldoende medewerkers aantoonbaar getraind zijn voor EHBO. Op het bedrijf moet ten minste één persoon met EHBO aanwezig zijn wanneer op het bedrijf activiteiten worden uitgevoerd. Zij dienen aantoonbaar regelmatig herhalingscursussen te volgen.
2.19q Nieuwe eis:
Zo nodig moeten er voorzieningen zijn om om te kleden.
2.20 Toegevoegd in de eis:
Het natuurbehoudsplan richt zich ook op bevordering van biodiversiteit.
2.22 Extra interpretatiepunten:
* De teler moet bewijs leveren van naleving door de onderaannemer.
2.27 Nieuwe eis:
Er wordt een plan voor voortdurende verbetering gedocumenteerd.
2.28 Nieuwe eis:
Er zijn aanwijzingen dat een plan voor voortdurende verbetering wordt uitgevoerd.
2.29 Nieuwe eis:
Op het bedrijf (binnen de bedrijfsgrenzen) zijn geen gebieden met wettelijke erkende beschermingswaarde (of effectief beschermd door andere middelen) omgezet in landbouwgebied of in andere vormen van grondgebruik sinds 1 januari 2014.
2.30 Nieuwe eis:
Op het bedrijf (binnen de bedrijfsgrenzen) zijn gebieden met wettelijke erkende beschermingswaarde (of effectief beschermd door andere middelen) die zijn omgezet in landbouwgebied of in andere vormen van grondgebruik tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2014 al hersteld, of gaan bindend hersteld worden.
2.31 Nieuwe eis:
De kweker is op de hoogte van regelgeving m.b.t. invasieve uitheemse soorten in land van productie en bestemming.

 

Verandering in weging
Minor in MPS-GAP versie 12 geworden (voorheen major/verplichte controlepunten): 2.9g, 2.26.

Verplicht controlepunt in MPS-GAP versie 12 geworden (voorheen minor): 2.9d, 2.10d, 2.10f, 2.13e, 2.13g, 2.13j, 2.14e, 2.14o, 2.16i, 2.19e, 2.19g, 2.19h, 2.19L.

De tarieven voor deze nieuwe versie bestaan uit een afdracht aan MPS en een afdracht aan GLOBALG.A.P. voor de benchmark. GLOBALG.A.P. heeft haar tariefstructuur veranderd, daarom zal de prijsopbouw anders zijn.  De prijsopbouw van GLOBALG.A.P. betreft 30% van het tarief genoemd op pagina 5 in de prijstabel. Bij vragen over de tarieven verwijzen we u naar de Certificerende Instelling MPS-ECAS: certificatie@ecas.nl.

U vindt de nieuwe versie en bijbehorende documenten van MPS-GAP (v12) op onze website, onder ‘Documenten’.