John van Ruijven was een van de eerste kwekers in Nederland die een MPS-certificaat kregen. Nog steeds probeert hij met Qualily zo duurzaam mogelijk lelies te telen: door energie te besparen, maar ook door biologische gewasbescherming te gebruiken. “Certificeringen zijn een license to produce – ik hoop ook dat meer toeleveranciers zich laten certificeren”.

John van Ruijven

Het idee om Qualily op te richten ontstond rond het jaar 2000, toen John van Ruijven op zakenreis ging naar Zuid-Amerika met een aantal andere leliekwekers. Drie kwekers (naast Van Ruijven waren dat Ruud van der Hoeven en Raymond Vijverberg) staken de koppen bij elkaar en gingen gezamenlijk afzetten onder één naam. Die samenwerking leidde na een jaar of tien tot een fusie van de drie kwekers: het bedrijf Qualily was geboren.

LED, wkk’s en zo min mogelijk gewasbescherming
Duurzaamheid is overal in de sector een onderwerp dat hoog op de agenda staat. “Iedereen probeert zo min mogelijk energie te gebruiken,” vertelt Van Ruijven. “Wij doen dat door alleen via wkk’s te stoken – we hebben wel ketels als back-up, maar die worden eigenlijk niet gebruikt. Daarnaast hebben we overal zonnepanelen op de schuren en zijn we op dit moment volop bezig met led-belichting.”

Daarnaast wordt binnen Qualily zoveel mogelijk gebruikgemaakt van biologische gewasbescherming. Dat is soms een hele puzzel, weet Van Ruijven. “Met name trips past zich steeds aan. En omdat er steeds minder middelen worden toegelaten, is groene gewasbescherming soms best lastig te implementeren.”

MPS’er van het eerste uur
Gelukkig staan Van Ruijven en zijn collega’s er niet alleen voor om die puzzel te leggen. “De samenwerking met MPS is prima – als er iets is, worden we altijd keurig geholpen door de helpdesk.”
Certificeringen zijn van groot belang voor Qualily, aldus Van Ruijven. “Certificeringen zoals die van MPS zijn eigenlijk een license to produce – je kunt er niet buiten.” Van Ruijven is dan ook een MPS’er van het eerste uur – hij was een van de eerste vijftig deelnemers – en hoopt dat nog veel andere kwekers zich aansluiten.
“Ik hoop vooral dat meer toeleveranciers zich laten certificeren. Als ook de bollenleveranciers gecertificeerd zijn, is dat goed voor de transparantie in de hele keten.”