Oudijk Gerbera is in 1975 opgericht. Het familiebedrijf heeft zeven hectare aan kleinbloemige gerbera’s in diverse kleuren staan. “Onze Germini’s gaan naar de traditionele groothandel. Die vragen constante topkwaliteit, in zomer en winter. We telen daarom dan ook met behulp van de modernste technieken”, vertelt algemeen directeur Dirk-Jan Oudijk.
Oudijk is er trots op dat zijn bedrijf vooroploopt als het gaat om verduurzaming. “We waren vijf jaar geleden een van de eerste teeltbedrijven met luchtontvochtigers. Daarmee besparen we veertig procent op ons gasverbruik en verbeteren we het klimaat in de kas.”
Telen met laag verbruik is sowieso een item bij Oudijk Gerbera. “We zijn trots op de gasbesparing die de ontvochtigers ons opleveren, maar uiteraard verbruiken die apparaten wel energie. Daarom hebben we drie jaar geleden ook geïnvesteerd in LED-belichting – zo hebben we met de helft van de lampen aan nog steeds dezelfde hoeveelheid licht.”
E-boiler voor duurzame warmte met groene stroom
Naast de LED-belichting en zonnepanelen, zaken die inmiddels aardig zijn ingeburgerd in de tuinbouw, is Oudijk trots op nog een unicum bij het bedrijf: “Sinds 2023 hebben we een e-boiler die draait op 10 kV met 10 MW capaciteit. Dat is vrij uniek in de sierteelt, mogelijk zijn we daarin zelfs de eerste en enige. Die e-boiler kan bij veel wind en zon duurzame warmte produceren. Zo hopen we fors op gas te gaan besparen.”
De e-boiler wordt door netbeheerder TenneT gebruikt om stroom terug te leveren aan het net om overbelasting op particuliere aansluitingen te voorkomen. Voor dat gebruik – TenneT schakelt de e-boiler aan of uit als de spanning te hoog oploopt – krijgt Oudijk een vergoeding. “Zo kunnen we, naast de besparing op gas, die forse investering terugverdienen. Al gaat het niet alleen om de centen: klanten vragen om duurzaamheid en een lagere CO2-voetafdruk en uiteraard willen we zelf ook het beste voor de planeet.”
Rupsen buiten houden met gaas
Oudijk Gerbera zet ook steeds meer in op biologische bestrijding. “Het hele bedrijf is nu voorzien van insectengaas, waardoor we nog meer biologisch kunnen bestrijden. Dat in combinatie met bankerplanten, voor een ‘standing army’ van biologische bestrijders, zorgt ervoor dat we ook naar de toekomst toe verantwoord kunnen telen.”
Een van de grootste uitdagingen in de gerberateelt zijn rupsen. “Die zijn redelijk goed buiten te houden met gaas omdat de vlinders niet meer naar binnen kunnen vliegen. Verder hebben we te maken met de gebruikelijke plagen, die goed te bestrijden zijn met biologie.”
Verduurzaming essentieel voor toekomstperspectief
Om die duurzaamheidsmaatregelen ook naar buiten toe duidelijk voor het voetlicht te brengen, heeft Oudijk Gerbera diverse MPS-certificeringen: MPS-A ,MPS-GAP en MPS-Socially Qualified. Oudijk wil daarbij nog wel een verbeterpuntje meegeven: “De portal is twee jaar geleden aangepast, maar ik vind hem nu eigenlijk minder gebruiksvriendelijk – en ik vraag me af of de tarieven niet wat lager kunnen.”
Zijn collega-kwekers wil Oudijk ook nog een boodschap meegeven: “De enige manier om toekomstperspectief te hebben is verduurzaming. Voor zowel onze sector als voor onze planeet.”