Elke deelnemer aan MPS-ABC krijgt ermee te maken: monsternames voor residu-analyses. Deze zijn een belangrijk onderdeel van het MPS-ABC certificatieschema en inmiddels niet meer weg te denken. Maar hoe gaat dit nu eigenlijk in z’n werk en welk bedrijf zit er achter de analyses die gedaan worden? Al tien jaar voert Normec Groen Agro Control deze analyses uit voor MPS. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!
Normec Groen Agro Control is in bijna dertig jaar tijd uitgegroeid van een door twee mannen in de kelder van de TU Delft opgericht laboratorium tot een onderneming met geavanceerde laboratoria en onderzoeksfaciliteiten in Nederland en Peru. Ook werken zij over de hele wereld samen met verschillende partnerbedrijven die hun analyses en diensten toegankelijk maken. Oorspronkelijk opgericht vanuit analyses voor plantengroei en voedselveiligheid, maar later kwamen daar ook residuen voor de sierteeltsector bij. “Al vrij snel ontwikkelden we gespecialiseerde laboratoria en inmiddels hebben we labs voor microbiologische, anorganische en organische analyses. We zijn ISO-geaccrediteerd voor zowel monsternames als diverse analyses”, zegt Ines van Marrewijk, Senior Product Manager Horticulture bij Normec Groen Agro Control.
Voor MPS analyseert Normec Groen Agro Control de monsters voor MPS-ABC. De onafhankelijke monsternames worden vaak door Normec Groen Agro Control gedaan, echter worden in het buitenland de monsternames ook ter plekke door de auditoren genomen. De beoordeling van de analyseresultaten ligt bij MPS en de analyse bij Normec Groen Agro Control. “De data is eigendom van MPS, daar doen wij verder niets mee. MPS is ook het eerste aanspreekpunt. Wanneer een klant van MPS belt met vragen over een rapport, zal ik deze meestal doorverwijzen naar MPS”, aldus Van Marrewijk. MPS vergelijkt de resultaten met de MPS-ABC registratiegegevens. Wanneer deze niet overeenkomen, wordt de kweker gevraagd of daar een verklaring voor is. Soms wordt Van Marrewijk door MPS gecontacteerd om te controleren of er een fout is gemaakt. “Ik vraag het lab om de eerste controle op de gegevens en indien nodig kunnen we een heranalyse doen. Een deel van het oorspronkelijke monster ligt namelijk een aantal weken in de vriezer. Voor MPS bewaren we de monsters langer dan gebruikelijk, omdat de MPS-ABC kwalificaties per kwartaal worden berekend en niet per maand.” Als de heranalyse hetzelfde is als de oorspronkelijke analyse, zal deze aanvaard moeten worden door de kweker. Van Marrewijk: “Soms komt de heranalyse niet overeen, dan erkennen wij de fout en communiceren wij terug wat de werkelijke gegevens zijn.” Dit zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn, omdat in sommige gevallen intrinsieke stofjes in het gewas heel veel lijken op de stofjes waar het lab naar zoekt. Het komt dus voor dat Normec Groen Agro Control een revisierapport opmaakt. “Dit hoort bij onze verbeteringsprocedure. Uiteraard doen we het liefst alles in één keer goed, maar op deze manier blijven we alert en leren we maatregelen te nemen voor de toekomst.“
Inmiddels zijn de kwekers wel gewend aan de bezoeken van de monsternemers. Toen de monsternames net geïntroduceerd werden, was een teler nog wel eens verrast door een bezoek. “Wij komen altijd onaangekondigd, conform het certificatieschema. Daarom nemen we altijd een document en/of een brief van MPS mee”, aldus Van Marrewijk. Kwekers weten inmiddels dat ze zelf ook het analyserapport kunnen gebruiken. De laatste jaren is afgesproken dat, als het mogelijk is, een monster van afleverbaar product genomen wordt. “Op deze manier kan de kweker het rapport ook gebruiken om te overhandigen aan de afnemer of handel die daar steeds vaker om vragen. Bij vermeerderaars zijn stekjes uiteraard vaak het afleverbare product, maar ook daar wordt steeds vaker om de resultaten van residu-analyses gevraagd.”
Kwekers hoeven in geen geval bang te zijn dat Normec Groen Agro Control monsters neemt zonder toestemming. “Wanneer wij ergens voor de deur staan waar niemand thuis is en waar ook geen contact te krijgen is met de contactpersoon, zullen wij nooit zomaar naar binnen gaan”, verzekert Van Marrewijk. Wanneer een kweker wel telefonisch toestemming geeft om een monster te nemen zonder dat er iemand aanwezig is, weten de monsternemers wat te doen en hoeven zij niet nogmaals terug te komen. “Voor ons en voor de kwekers werkt het op deze manier prima. Ook over de samenwerking met MPS zijn we meer dan tevreden en we hopen deze samenwerking nog lang te kunnen voortzetten”, besluit Van Marrewijk.