“MPS helpt ons vooral beter om te gaan met ons verbruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Door nauwgezet onze administratie bij te werken, behouden we een goed overzicht en kunnen we ons inzetten om ons verbruik zo laag mogelijk te houden. Daarnaast verlangen ook veel klanten van ons dat wij MPS-gecertificeerd zijn. Daar kan je natuurlijk niet omheen,” zegt Claudia Duesmann, die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor de verbruiksregistratie.
Sinds 2022 ondersteunt Duesmann het managementteam rond de 33-jarige eigenaresse Carolin Melle van kwekerij ‘Melle – die Gärtnerei’ in het Noord-Duitse Ganderkesee. Onder leiding van de derde generatie legt het bedrijf zich tegenwoordig toe op de teelt van Pelargonium, Petunia, Erica, Calluna en vaste planten in pot en container voor de zomerafzet. Dit gebeurt op een teeltoppervlak van zo’n 20 hectare.
Van april tot en met juli is de kwekerij vrij toegankelijk voor de consument. Particulieren komen uit alle hoeken om hier hun inkopen te doen. De kwaliteit, het aanbod en vooral het goede advies worden zeer gewaardeerd. Net als haar vader en grootvader hecht Carolin Melle groot belang aan persoonlijk contact met de consument. Aan de hand daarvan experimenteert zij met het assortiment en probeert ze bijvoorbeeld nieuwe combinaties en potmaten uit. In deze hechte klantrelaties, die zich vaak over een lange periode ontwikkelen, wordt duurzaam telen als vanzelfsprekend beschouwd. Dat komt nauwelijks nog nadrukkelijk ter sprake. Er wordt consequent gebruik gemaakt van potten met 100% herbruikbare kunststof (PCR) en leeggoed wordt bij levering standaard ingenomen. Een zorgvuldige selectie van gewassen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan bepaalde rassen, helpt onkruidplagen te verminderen. Carolin Melle besloot in 2017 al om deel te nemen aan MPS-ABC.
Na de zomermaanden focust het team van 25 medewerkers – inclusief seizoenskrachten – zich geheel op de teelt van heide, voornamelijk voor de handel. Wat in de jaren 80 door vader Günter Melle als tussenteelt werd geïntroduceerd, is nu met 1,7 miljoen planten per seizoen goed voor het grootste deel van de omzet van het bedrijf. Het complete assortiment Gardengirls® wordt in diverse potmaten en zelfs in schalen verkocht via de veiling, aan gespecialiseerde tuincentra, de groothandel, en rechtstreeks aan kwekerijen die zich toeleggen op grafbeplanting. Volgens Carolin Melle is certificering van alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid van groot belang voor deze verkoopkanalen en vaak zelfs een voorwaarde voor het zakendoen. Als teamlid verantwoordelijk voor de MPS-dataregistratie is Claudia Duesmann blij met de nieuwe jaaroverzichten in het Customer Portal, niet in de laatste plaats omdat ze een handig hulpmiddel zijn bij interne analyses met de operationeel manager. In alle drie categorieën werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen scoort het bedrijf ruim onder de cijfers van vergelijkbare bedrijven. Ook het inmiddels substantieel lagere energieverbruik, te danken aan de relatief nieuwe zonnestroominstallatie (PV – fotovoltaïsche systeem), is een heel positief punt. Uitbreidingen van het areaal hebben geleid tot een toename van het gebruik van meststoffen: “Alles is nu gemakkelijk te volgen – we zijn erg tevreden over onszelf”, aldus Duesmann.
Carolin Melle moest als 22-jarige studente onverwachts de rol van bedrijfsleider van de kwekerij op zich nemen. Zij heeft hard gewerkt, is zeer enthousiast en staat open voor experimenteren. Haar moed en succes – daarbij ondersteund door het team – leverde haar eerder dit jaar bij de TASPO Awards de IPM-Gold Award ‘Ondernemer van het Jaar 2023’ op. Wij zijn er trots op dat zij deel uitmaakt van onze MPS-community.