Kweken zit in het DNA van de familie Bernhard. Al meer dan honderd jaar geleden teelde de grootvader van huidig eigenaar Bram Bernhard groenten voor de stad Amsterdam. In 1963 begon de kwekerij met rozen en deze eeuw kwamen daar orchideeën en kuipplanten bij. Een bonte mix van gewassen die CO2-neutraal wordt geteeld.

De MPS-ABC, MPS-SQ en MPS-GAP gecertificeerde kwekerij strekt zich inmiddels uit over meerdere locaties met drie hoofdteelten. “We hebben acht hectare snijrozen, zes hectare phalaenopsis en elf hectare tuinplanten, zoals Sundaville, thunbergia en passiflora”, somt Bernhard op.

“De orchideeën kwamen er in 2008 bij. Dat was een mooie combinatie met de rozenteelt, waar we een warmteoverschot hadden dat mooi benut kon worden voor de warmtebehoeftige phalaenopsis. In 2012 namen we het bedrijf van de buurman met kuip- en terrasplanten over. Omdat de warmtevoorziening daardoor niet meer in balans was, zijn we begonnen met geothermie. Na de nodige technische hobbels draait dat nu goed.”

Stuwmeer voor energie
Het bedrijf kijkt dus naar praktische oplossingen voor de teelt – maar duurzaamheid speelt ook zeker een rol in de keuzes die worden gemaakt. “Met de geothermie besparen we twintig miljoen kuub aardgas; we kunnen de kassen fossielvrij verwarmen. Daarnaast zorgen onze 60.000 zonnepanelen voor 20 miljoen kilowatt vermogen per jaar. Dat dekt wat we nodig hebben voor LED-belichting. Door met GvO’s (Garantie van Oorsprong) te werken is de elektra duurzaam gelabeld. ‘s Zomers wordt er duurzame stroom teruggeleverd en ‘s winters duurzame gelabelde stroom ingekocht.

Die ‘batterijfunctie’ is een belangrijk bijkomstig voordeel van de tuinbouw in Nederland, wat vaak nog onderbelicht blijft. “Dankzij zaken als wkk’s en stuurbare LED-belichting die de functie van een batterij vervult, heeft de tuinbouw in Nederland 2000 megawatt aan regelvermogen. Daar mogen we best trots op zijn. Waar in Scandinavië de stuwmeren een rol spelen in de netbalancering, vervullen wij als sector die functie op de energiemarkt: een teveel aan stroom slurpen we op, bij een tekort kunnen we terugleveren.”

Dalende trend chemiegebruik
Bernhard is dan ook trots op zijn kwekerij en draagt dat ook uit middels de MPS-certificeringen. Maar hij is ook trots op de sector als geheel. “We doen als sector ons stinkende best. Dat zie je bijvoorbeeld aan de dalende trend in chemische gewasbescherming. Dankzij alternatieven als groene middelen, mechanische bestrijding door wegvangen en wegzuigen, en biologische bestrijders hebben we in ons bedrijf het chemieverbruik weten terug te dringen – dat is nu tien keer minder dan twintig jaar geleden.”

Het bewust omgaan met water is een ander mooi voorbeeld van de inspanningen van Bernhard, die illustratief zijn voor de positieve ontwikkelingen in de sector. “We vangen regenwater op van onze zonnepanelen, dat zetten we in als gietwater. Zodoende maken we geen gebruik van bron-of oppervlaktewater. Al het water wordt gerecycled en er is geen emissie naar de ondergrond of naar het oppervlaktewater.”

Bernhard besluit: “We produceren met zijn allen duurzaam heel mooie bloemen en planten. Dat mogen we als sector best uitdragen, als weerwoord tegen de onterechte negatieve publiciteit die we soms krijgen.”