JK Plant is een jong familiebedrijf dat nu bijna dertien jaar bestaat. De kwekerij heeft een divers aanbod in het hogere segment: jaarrond Monstera, Araucaria in het najaar en Dahlia en Canna in het voorjaar. Bij de teelt wordt zo veel mogelijk op het milieu gelet, vertelt mede-eigenaar Joram Kuijvenhoven.

Joram Kuijvenhoven

“Onze planten gaan door heel Europa heen – Araucaria vooral naar Scandinavië en de Dahlia veel naar het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. Maar we hebben afzet in heel Europa”, vertelt Kuijvenhoven. Een uitdaging bij zo’n divers aanbod kan wel zijn om het klimaattechnisch allemaal op orde te hebben voor de verschillende gewassen, maar dankzij de verschillende locaties is dat prima te doen.

Zoeken naar alternatieve warmte
Op het gebied van duurzaamheid doet het bedrijf verschillende dingen. Zo draait er een wkk  (warmte-krachtkoppeling) om duurzaam warmte op te wekken en indien nodig stroom terug te leveren aan het net. Verder wordt gebruikgemaakt van gesloten teeltsystemen met dubbele schermen en waterrecirculatie.

“Daarnaast zijn we nog op zoek naar alternatieven voor onze warmte. Aardwarmte is daarbij voor ons niet rond te rekenen – bovendien krijg je dan in de zomer warmte die je niet nodig hebt, dat is zonde. Daarom zijn we samen met de provincie en met TNO aan het kijken naar alternatieven.”

Gekko’s, sluipwespen en aaltjes
JK Plant wil zo veel mogelijk biologisch telen. “We moeten allemaal bewust bezig zijn met de natuur en de medemens, dat vind ik eigenlijk vanzelfsprekend. Dus in de basis doen we alles biologisch – alleen plagen die niet biologisch te bestrijden zijn, moeten we wel met chemie behandelen.”

Dat bestrijden gaat onder meer met het ‘standaard’ biologische pakket met sluipwespen, aaltjes en dergelijke. Sinds kort zijn daar ook gekko’s bijgekomen. “Die zetten we in tegen plagen waar we af en toe last van hebben. Tot nu toe doen ze het best aardig, al zullen we eerst een jaar moeten testen voor we echt weten of de gekko een blijvertje is.”

Meedenken met MPS
JK Plant is MPS-ABC, MPS-SQ en MPS-GAP gecertificeerd en heeft via MPS een footprintberekening laten uitvoeren. “We zitten ook in een klankbordgroep om mee te denken met MPS. Zo kunnen we bijvoorbeeld onze mening geven over vernieuwing in certificeringsschema’s.”

Kuijvenhoven noemt een van de vernieuwingen die hij graag zou zien: “Meer samenwerkingen met andere certificeringsorganisaties en vragende partijen die eisen hebben. MPS is een prima organisatie – bij vragen worden we goed geholpen en ze zijn makkelijk benaderbaar – dus het zou logisch zijn om zo veel mogelijk samen te brengen onder die paraplu.”