Energie is een heet hangijzer in de orchideeënteelt. Verduurzaming is broodnodig, maar zorgt ook voor uitdagingen. Mart en Jacqueline van Wingerden, van kwekerij Bonito Plant, weten hoe ingewikkeld het kan zijn om die puzzel te leggen, maar gelukkig staan ze er niet alleen voor. “We vinden het belangrijk om up-to-date te zijn als bedrijf. Met de certificaten en de jaarlijkse audits van MPS weten we precies hoe we ervoor staan.”
Bonito Plant is een echt familiebedrijf. Bijna een eeuw geleden werd de kwekerij opgericht door Jaap Boon senior, waarna zijn zoons het stokje overnamen. In 2008 kwam het bedrijf in handen van de schoonzoons van Jaap junior en werd overgestapt op de orchideeënteelt.
In de orchideeënsector is momenteel veel aan de hand door de energiecrisis, maar bij Bonito gaat het gelukkig nog de goede kant op, vertelt Jacqueline van Wingerden-Boon, verantwoordelijk voor administratie, P&O en marketing. “We werken met een vast team en met uitzendkrachten – veel van die mensen lopen inmiddels zo lang mee dat ze ook echt onderdeel van het team zijn geworden.” In totaal zorgen meer dan 50 mensen voor teelt en verwerking van de Phalaenopsis – een populaire plant, vooral rond Internationale Vrouwendag.
Energiecrisis zorgt voor uitdagingen in orchideeënteelt
Een van de mensen achter Bonito Plant is mede-eigenaar Mart van Wingerden. De echtgenoot van Jacqueline bewaakt het energiegebruik van het bedrijf – een heet hangijzer binnen de sector. “Orchideeënkwekers zijn energieverbruikers, we zullen ons dus moeten wapenen tegen een onzekere toekomst,” aldus Van Wingerden. “Energie was al een pittig dossier en het wordt de komende jaren alleen nog maar ingewikkelder.”
Gelukkig is Bonito, mede dankzij de energieposities die het bedrijf heeft, in staat geweest de storm te doorstaan. Daarbij worden continu energiebesparende maatregelen genomen om ook in de toekomst het hoofd te bieden aan uitdagingen op dat vlak. “We maken bijvoorbeeld gebruik van warmtepompen en wkk’s, en we hebben naast SON-T nu ook LED-belichting,” vertelt Van Wingerden. “Daarnaast zijn we bezig met een warmte-opslagtank om warmte op te slaan en we verwachten vanaf volgend jaar mee te kunnen doen met Aardwarmte Maasdijk.”
Niet te snel schakelen
Al met al gebeurt er veel op het gebied van energie en dat is ook nodig met het oog op verduurzaming. Van Wingerden waarschuwt wel dat de sector geen ‘plotselinge ruk aan het stuur’ moet geven, een onbekende straat in. “Kwekers moeten niet te hard van stapel lopen. De Phalaenopsisteelt is een teelt die een jaar duurt – als je te snel dingen wil veranderen binnen die teelt, kan het zijn dat je er pas later achter komt dat het eigenlijk te snel ging, dan krijg je het deksel op de neus.”
Ondersteuning van MPS
Bonito staat er niet alleen voor in het duurzaamheidsvraagstuk. Van Wingerden wijst op de goede ondersteuning vanuit Priva en AAB, en ook MPS biedt intensieve begeleiding. Dat beaamt ook Van Wingerden-Boon. “We zijn MPS-A, MPS-Socially Qualified (SQ), MPS-GAP en MPS-ProductProof gecertificeerd. Niet eens zozeer omdat onze afnemers dat vragen, maar vooral omdat we het belangrijk vinden up-to-date te zijn als professioneel bedrijf. Met die certificaten en de jaarlijkse audits weten we precies hoe we ervoor staan.” De samenwerking met MPS ervaart Van Wingerden-Boon als prettig. “Gedurende het jaar registreren we alles in de MPS-portal, zodat we voortdurend inzicht hebben in de cijfers. Daarnaast is de jaarlijkse audit een vast contactmoment met MPS. Als we tussendoor vragen hebben, kunnen we ook altijd bij ze terecht, dus dat is heel fijn.”