Dertig jaar gelden richtte een groep kwekers MPS op om hun middelengebruik te kunnen vergelijken. Ook nu nog staat het delen van data en leren van elkaar centraal bij MPS. Maar het maatschappelijke aspect en het inspireren van kwekers is ook steeds belangrijker geworden. Over die ontwikkelingen en over de toekomst van MPS en de sector, spraken we met MPS-directeur Daan de Vries en bestuursvoorzitter Marco van der Sar.

Marco van der Sar & Daan de Vries

“MPS is dertig jaar geleden begonnen naar aanleiding van vragen vanuit maatschappij en overheid”, vertelt Van der Sar. “Inmiddels helpen we wereldwijd producenten met het maken van een meer duurzaam product, maar verantwoording en verduurzaming blijft de kern. Daarin heeft MPS een onafhankelijke rol, door diverse data te verzamelen en te gebruiken voor rapportages, certificering en inmiddels ook footprintberekeningen. Ook MPS-ECAS is daarin belangrijk – daardoor kunnen we onafhankelijke validatie leveren vanuit een one-stop shop.”

Vraag naar onderliggende data
De Vries merkt op dat inzicht in de onderliggende data steeds belangrijker wordt. “Waar ketenpartners vroeger genoegen namen met alleen certificering, komt er steeds meer vraag naar de onderliggende data. Dat komt onder meer doordat afnemers vragen stellen over CO2-emissies in de keten, net als banken en overheden. Bedrijven moeten daarom niet alleen een financiële administratie hebben, maar ook een ‘emissie-administratie’.”

Omarmd door kwekers
Inmiddels is MPS niet meer weg te denken uit de sector. De Vries: “Wat hielp was dat de veiling, die een grote achterban heeft, ons omarmde. Mede daardoor hebben we nu 3400 klanten wereldwijd, waarvan twee derde in Nederland.”

Aantallen zijn van belang, want data wordt interessanter naarmate meer mensen het verzamelen en gebruiken. “We zetten in op groei van aantal gebruikers”, zegt De Vries, “want hoe meer mensen vergelijkbare dingen doen op het gebeid van teelt, klimaat en binnen- of buitenteelt, hoe interessanter de inzichten worden voor de kweker.”

Dertig jaar impact
In de dertig jaar dat MPS data verzamelt en deelt, is veel bereikt. De Vries wijst naar certificaten als MPS-GAP en MPS-SQ. “Dat heeft veel invloed gehad op bloemenkwekerijen in Afrika – zeker in de eerste tien jaar heeft dat een enorme positieve beweging op gang gebracht.”

Van der Sar ziet ook dat de internationale impact van MPS groot is geweest. “Als ik op bezoek ga bij kwekers in het buitenland, zie ik vaak dat ze echt trots zijn op hun MPS-A of A+ certificaat. Onze voorgangers bij MPS hebben daarvoor pionierswerk verricht: ze hebben keihard gewerkt, veel gereisd en daardoor een groot netwerk van kwekers kunnen overtuigen om MPS in te zetten, waar wij nu voordeel van hebben als stichting.”

Internationaal meters maken
Een uitdaging op het gebied van verdere internationalisering is dat in veel markten de ketens korter en vooral regionaler zijn, waarbij planten direct naar tuincentra en hoveniers gaan. “Certificering wordt in die lokale markten minder gevraagd, maar er zit wel veel verduurzamingspotentie”, ziet De Vries.

Hoe bereik je die kwekers? “Stel dat er geen vraag is naar certificering: voor die kwekers hebben we nu MPS-Insights, waarbij ze meer inzicht kunnen krijgen in hun verduurzaming maar zonder validatie, eventueel als opstap naar certificering.”

Van der Sar stipt het belang aan van datadeling. “Met duurzame data voor alle partijen die afzet hebben in de Europese markt helpen we hen te voldoen aan de nieuwste eisen. Als binnenkort CSRD data wordt vereist, moeten we daar met MPS ook klaar voor zijn. Wij willen een toegankelijk platform bieden via slimme digitale tools, een platform dat ook schaalbaar is tegen de laagst mogelijke kosten. Zo kunnen we internationale groei realiseren en de data nog breder inzetten om te verduurzamen met elkaar.” Om dat te bereiken, werkt MPS samen met lokale exportorganisaties in diverse landen – onder meer de Kenya Flower Council en EHPEA.

Complexiteit vertalen naar kleinschalige kwekers
Ook de kleinere kwekers worden niet vergeten. De Vries: “Een kweker heeft met veel variabelen te maken – personeelstekorten, marktuitdagingen; milieu- en sociale eisen maken het nog complexer. Aan ons de taak om dat makkelijker te maken door middel van gebruiksvriendelijke tools en makkelijk te interpreteren data. En voor kleinschalige kwekers lanceren we begin 2025 MPS-Compact: samen met FSI en GLOBALG.A.P. hebben we gewerkt aan een realistische set criteria om het behapbaar te maken.”

Op weg naar een duurzame toekomst
De lijn die de afgelopen dertig jaar is ingezet, wil MPS graag doorzetten. “Als ik een stip op de horizon moet zetten voor over dertig jaar, zou ik willen dat alles extreem transparant is en dat de negatieve impact van de sector nul is of zelfs daar voorbij”, zegt De Vries. “Wij hebben als MPS verschillende producten en veel data om daaraan bij te dragen, en in samenwerking met alle partijen in de keten kunnen we duurzaamheid op alle fronten stimuleren.”

“MPS is in het leven geroepen om de sector te helpen verduurzamen, dat is onze missie”, voegt Van der Sar daaraan toe. “We krijgen steeds meer tools om dat beter te doen en de waarde van gevalideerde duurzame data wordt steeds groter, zodat de ondernemer zo duurzaam mogelijke besluiten kan nemen in zijn bedrijfsvoering.”

“De missie van MPS ondersteunt uiteindelijk die van de tuinbouw: geen fossiele brandstoffen, geen chemische reiniging, decent living en volledige recycling van materialen. Dat hebben we de afgelopen dertig jaar gedaan en dat blijven we de komende dertig jaar doen”, besluit De Vries.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het magazine van FCI in januari 2025.