BM Roses is een potrozenkwekerij van vijf hectare in Maasland. Het bedrijf begon zeventig jaar geleden met tomaten, later werd de overstap gemaakt naar snijrozen. “Toen veel Nederlandse snijrozenkwekers naar Afrika gingen, zijn wij overgegaan naar potrozen. Dat loopt goed, we zijn tevreden”, vertelt mede-eigenaar Jaime van Marrewijk.
Duurzaamheid is belangrijk in de potrozenteelt bij BM Roses. Van Marrewijk: “We gaan steeds meer de biologische kant op qua gewasbescherming. Dat is deels omdat sommige middelen niet meer zijn toegelaten, maar zeker ook omdat er steeds meer biologische opties voorhanden zijn die goed werken. Dat geldt zowel voor de natuurlijke bestrijders als voor biostimulanten.”
Energie: verbruiken en terugleveren
De potroos is een langedagplant en heeft dus behoefte aan veel licht. “We werken daarom met een wkk, die zowel warmte als stroom levert. Daarmee leveren we ook weer energie terug aan het net.” Dat energienet zit aardig vol, maar er is nog steeds ruimte om terug te leveren, ziet Van Marrewijk. “De vraag naar stroom neemt namelijk ook nog steeds toe, dus terugleveren gaat nog steeds vlot.”
Diergaarde Blijdorp maakt de kringloop rond
De potrozen van BM Roses worden twee keer gesnoeid om een mooiere plantvorm te krijgen. “Het snoeihout gebruiken we voor de opkweek van nieuwe planten, maar bij de eerste keer is het snoeisel niet lang en sterk genoeg.” In dat geval gaan de rozenbladeren naar Diergaarde Blijdorp, waar giraffen, neushoorns en andere dieren ervan smullen. “Voorheen vroren ze boombladeren in om later aan de dieren te geven, nu hebben ze gewoon het hele jaar door verse bladeren.”
MPS als steuntje in de rug
BM Roses is MPS-A gecertificeerd. “Elke maand geven we door hoeveel en welke gewasbeschermingsmiddelen we hebben gebruikt, het verbruik van water, gas en elektriciteit, hoeveel we hebben teruggeleverd en welke lampen aan zijn geweest. Daaruit maakt MPS op hoe we het doen qua milieuvriendelijkheid.”
Het bedrijf heeft ook de certificaten MPS-GAP en MPS-SQ. “Daarvoor krijgen we elk jaar een audit waarbij we documenten aanleveren over gewasbescherming, duurzaamheid en de werkomstandigheden van onze mensen. Door die audits blijf je als bedrijf scherp – je let dan ook op kleinere dingen waar je sneller aan voorbijgaat als je ze niet elk jaar moet doen. Zo blijven de belangrijke zaken altijd in je achterhoofd zitten.”