Zonnepanelen, ledlampen, ontvochtigers en een aardwarmtebron geven aan hoe Groene Tint bezig is met duurzaam produceren. Ook worden in de dertigduizend vierkante meter grote kas vrijwel alleen nog biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt en dan het liefst nog zo min mogelijk. “Met sommige soorten Anthurium zijn we zelfs gestopt, die waren te gevoelig voor trips en vroegen te veel aan bestrijding”, zegt Richard van der Salm, mede-eigenaar en Salesverantwoordelijke bij Groene Tint.
Het bedrijf achter Groene Tint bestaat al sinds 1936, opgericht door de vader van Nico Groenewegen. In 2000 wordt in Tinte een nieuw bedrijf gebouwd voor de teelt van jaarrond chrysanten en in 2002 komt Richard van der Salm als compagnon in het bedrijf. In 1969 werd begonnen met het telen van de chrysant, maar rond 2005 ontstaat de behoefte aan meer uitdaging. Daarom maken ze in 2006 de overstap naar de potanthurium, een keuze die tot nu toe erg goed heeft uitgepakt. “We wilden wel graag jaarrond blijven telen en de anthurium is daar uitermate geschikt voor. En het is uiteraard gewoon een prachtige plant”, zegt Van der Salm. Nu onderscheidt Groene Tint zich van andere kwekers door hun klanten veel keuze te bieden en door hun planten met unieke eigenschappen. “Zo bieden we een anthurium aan met een lintvormig blad, waarvan vaak gevraagd wordt of het een kruising is met een Spathiphyllum. Maar het is toch echt gewoon een anthurium”, lacht Van der Salm.
Duurzaamheid is vanaf het begin al een belangrijk agendapunt voor Groene Tint. Van der Salm: “Mijn vader was rozenkweker en hij vulde bijna dertig jaar geleden al handmatig de formulieren voor MPS-ABC in. Dus wij weten niet beter dan dat milieucertificering erbij hoort.” Bestrijden doet het bedrijf vrijwel alleen nog biologisch. “Met de veelheid aan biologische middelen is er tegenwoordig bijna altijd een vriendelijk alternatief voor chemie.” Ook is Groene Tint sinds 2022 aangesloten op een aardwarmtebron. “We gaan vanaf 1 april tot 1 oktober nul kuub gas gebruiken. Dan hebben we aan de aardwarmte genoeg.” Het bedrijf wil niet alleen qua energie duurzaam zijn, ook de verpakkingen worden onder de loep genomen. Nu wordt nog gewerkt met luxe plastic hoezen, maar er wordt gekeken naar andere hoezen die duurzamer zijn. “De kleinste potmaat heeft sowieso al geen hoes meer en we vragen tegenwoordig aan klanten of ze hoezen eromheen willen of niet. Een klein nadeel is dat gerecycled materiaal vaak niet de luxe uitstraling heeft waar wij om bekend staan. Maar als we bijvoorbeeld een uitleg bij de plant doen waarop we uitleggen dat we gebruikmaken van duurzame materialen die een minder luxe uitstraling hebben, denk ik dat de consument dat in deze tijd alleen maar kan waarderen”, zegt Van der Salm.
Tijdens de IPM in Essen eind januari deed Groene Tint mee aan de Scan & Win-actie in de MPS-stand om zo een gratis footprintberekening van de HortiFootprint Calculator te kunnen winnen, en dat lukte. Van der Salm: “We vinden het vooral interessant om te zien hoe we het nu doen ten opzichte van twee jaar geleden. Voor wat betreft gasverbruik en gewasbeschermingsmiddelen doen we het nu een stuk beter, maar qua plastic en potgrond kunnen we denk ik nog een verbeterslag maken. Die informatie kunnen we dan ook weer gebruiken voor MPS-ABC, om zo van onze huidige kwalificatie MPS-A naar MPS-A+ te gaan. Want we willen echt duurzaam kweken, dus dan moeten we ook A+ hebben, vind ik.”