Vorige week werd Westerlay Orchids de eerste Noord-Amerikaanse gebruiker van de HortiFootprint Calculator. Het tweede generatie-familiebedrijf is gevestigd in Carpinteria, Californië en richt zich op duurzaamheid door het continu verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Het bedrijf streeft ernaar zijn ecologische voetafdruk in 2022 verder te verkleinen, waarbij de visie is om tegen 2026 CO2-neutrale productie te bereiken door het gebruik van zonnepanelen, energieschermen en een robuust compensatieprogramma.

Deze inspanningen bij Westerlay bouwen voort op eerdere inspanningen, zoals het installeren van zo’n 28.000 m² groot irrigatiewaterrecyclingsysteem in 2018, waardoor het waterverbruik met 38 procent werd verminderd. Een ander voordeel naast het behoud van water is een vermindering van het aardgasverbruik. Door het water te kanaliseren, ontstaat er een drogere omgeving in de kas en is er minder verwarming nodig om de temperatuur en vochtigheid op peil te houden. Westerlay verminderde hun aardgasverbruik met 11 procent, een hoeveelheid die in termen van CO2-voetafdruk gelijkstaat aan het van de weg halen van 29 auto’s. Voor 2023 wil Westerlay nog zo’n 28.000 m² aan afvoersysteem toevoegen.

“Sinds 2020 berekenen we onze CO2-voetafdruk ook via een systeem van een externe partij. Hoewel dit een goed begin was, wilden we graag met MPS en de HortiFootprint Calculator werken omdat we veel vertrouwen hebben in hun methoden en standaard en zodat we kunnen benchmarken met bedrijven uit dezelfde branche”, zegt Toine Overgaag, directeur van Westerlay.

Ray Rodarte, MPS Coördinator Charlotte Smit, Toine Overgaag, Esmeralda Rodriguez & Tanner Allen