Rene van Dop, directeur bij Vilosa

Duurzaamheid wordt volgens hen een norm waar je niet aan ontkomt. Ze houden niet vast aan oude teeltmethodes en proberen nieuwe methodes uit. De drie Kalanchoë-kwekers Rene van Dop, Fred van Luijk en Nick Groenewegen besloten twee jaar geleden hun bedrijf samen te smelten onder de naam Vilosa. Ze telen nu zo’n 14 miljoen planten op duurzame wijze. “Het duurzaam produceren van de planten staat bij ons bovenaan ons lijstje,” vertelt Rene van Dop, directeur bij Vilosa.

“Ongeveer elf jaar geleden zijn we begonnen met MPS-ABC. Je moet toch ergens registreren wat je verbruikt en daar is MPS-ABC een mooie tool voor. Het voelt als een soort basis van waaruit je verder werkt,” vertelt Van Dop. Inmiddels is het bedrijf ook MPS-GAP, MPS-SQ en MPS-ProductProof gecertificeerd. Daarnaast neemt het bedrijf certificaten af bij MPS-ECAS, namelijk Groenkabel Kas en GRASP, en is het PlanetProof gecertificeerd. “Eigenlijk beschouw ik MPS-GAP en -SQ als een soort checklist. De basis hadden we al, maar bij MPS-SQ zorg je bijvoorbeeld ook dat alle functiebeschrijvingen kloppen.”

Investeren in de toekomst
Het bedrijf scoort al een tijd lang MPS-A wat betekent dat zij duurzaam produceren op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, afval en energie. “Ik geloof dat duurzaamheid de norm wordt en daar spelen wij nu op in. We proberen zoveel mogelijk te recyclen en we zetten meer en meer biologie in,” vertelt Van Dop. “We houden niet vast aan bepaalde teeltmethodes, maar kijken verder.”

In het kader van ‘Het Nieuwe Telen’ (energiezuinig telen met een optimale productie) test Vilosa in een van de kwekerijen de airmixer waarmee de vochthuishouding wordt beheerst. Het systeem brengt droge lucht van buiten in de kas en hierdoor kan het scherm gesloten blijven. Zo wordt lichtuitstoot voorkomen en wordt gezorgd voor een betere klimaathuishouding. Van Dop: “Dit is een nieuwe vorm van telen waarmee we een grote stap kunnen zetten naar verdere verduurzaming. We hopen in de toekomst alle kwekerijen met de airmixer te kunnen uitrusten.”

Het beste wat je kunt doen wat betreft plastic is de keten circulair maken

Hergebruik
Een belangrijk discussiepunt binnen het bedrijf is plastic. Het maatschappelijke debat rondom plastic is losgebarsten; consumenten zien plastic niet als duurzaam. Volgens Van Dop is dit niet altijd terecht. “Ik denk dat plastic geen slecht product is als de recycleketen zo goed mogelijk wordt gesloten. Onze trays zijn voor 99 procent gemaakt van gerecycled plastic en hetzelfde geldt voor de potten. Het beste wat je kunt doen wat betreft plastic is de keten circulair maken, dan is het een mooi product waarbij geen grondstoffen worden verspild.”

Dat het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook uit het feit dat twee van de drie locaties worden aangesloten op aardwarmteputten. Van Dop: “Dat maakt de productie voor ons niet goedkoper, maar we verbruiken hierdoor wel minder gas. Ik denk dat iedereen te zijner tijd van het gas af moet. Tegelijkertijd winnen we op duurzaamheid en dat wordt steeds belangrijker. Ik denk bovendien dat we nu moeten investeren in een duurzame toekomst.”