Het bedrijf Valencia Plant Export viert haar 25-jarig bestaan met een nieuwe mijlpaal: de Spaanse plantengroothandel is namelijk de eerste in het land die het Florimark-GTP certificaat van MPS heeft weten te behalen. Valencia Plant Export bewijst daarmee ‘Good Trading Practices’ toe te passen. Wij spraken directrice Isabelle Falger over het certificeringsproces en welke vruchten het heeft afgeworpen. 

MPS-coördinator René Rombouts en Isabelle Falger

Hoe zou je jullie bedrijf en bedrijfsfilosofie omschrijven?
Al sinds de oprichting in 1999 zijn we bij Valencia Plant Export gespecialiseerd in de export van mediterrane planten naar Duitsland. Binnen ons familiebedrijf besteden we veel tijd en aandacht aan kwaliteitswaarborging, want het is juist die kwaliteit die ten grondslag ligt aan onze goede reputatie. De sleutel tot het succes van Valencia Plant Export ligt bij de sterke banden met onze leveranciers. Wij zijn toegewijd aan de langdurige samenwerkingen die door de jaren heen steeds verder zijn ontwikkeld en sterker zijn geworden.

Welke factoren spelen een essentiële rol in jullie bedrijfsvoering en logistieke aanpak?
Bij Valencia Plant Export staat de relatie tussen leverancier en klant met stip op de éérste plaats. Daarom besteden we zorgvuldige aandacht aan logistieke planning, productcontroles en tijdige leveringen aan de klant. Om te allen tijden de afgesproken kwaliteit te kunnen bieden, zijn communicatie en vergaderingen met onze leveranciers en klanten tijdens de 8 maanden voorafgaand aan het seizoen cruciaal. Ook de logistieke coördinatie van trolleys en het laden van vrachtwagens is een heel belangrijk onderdeel van het werk dat we doen.

Waarom hebben jullie voor deze ‘Good Trading Practice’ certificering gekozen?
Van Valencia Plant Export het allereerste Spaanse bedrijf maken dat dit GTP-certificaat behaalt en onszelf daarmee kunnen onderscheiden in de handelsmarkt – dat was een doel dat wij ontzettend graag wilden bereiken. Dat wij voor al onze dagelijkse inspanningen met dit certificaat zijn beloond, maakt ons enorm trots.

Welke eisen stellen jullie klanten als het gaat om productcertificering?
Onze klanten vinden het op dit moment vooral belangrijk dat onze leveranciers over MPS- of Global GAP-certificaten beschikken. Binnenkort moet GRASP-certificering verplicht worden. Aan de andere kant kunnen wij onszelf dankzij dit specifieke certificaat onderscheiden in de markt en waarde toevoegen aan ons bedrijf – en dat zullen onze klanten zeker waarderen.

Verduurzaming is een trend binnen de sector. Wat doen jullie hieraan?
Al onze leveranciers gebruiken gerecyclede en herbruikbare potten, en kiezen steeds vaker alternatieven voor turf. En onze bedrijfsnaam verklapt het al een beetje: Valencia Plant Export richt zich voornamelijk op de verkoop van lokale producten uit onze eigen Spaanse grond, zoals de Nerium oleander. Door lokale producten te exporteren kunnen we de impact van onze ecologische voetafdruk beperken en efficiënter en duurzamer opereren.

Het team van Valencia Plant Export

Hoe hebben jullie het voorbereidingsproces voor de certificering ervaren?
De afgelopen maanden hebben we hard en met veel toewijding gewerkt om al onze dagelijkse acties op papier te krijgen. Ook hebben we dankzij MPS veel interne processen kunnen verbeteren en optimaliseren.

Wat heeft dit proces jullie opgeleverd?
Valencia Plant Export heeft nu een heldere bedrijfsstructuur en nog duidelijker gedefinieerde bedrijfsprocessen; van de kwekerijen van onze leveranciers tot aan de reis van de fabriek naar de woonkamers en tuinen van onze klanten. Natuurlijk heeft het GTP-certificaat ons bedrijfsimago ook een flinke boost gegeven, want bij Valencia Plant Export gaan we eco-efficiënt om met hulpbronnen en voldoen we aan alle wettelijke vereisten en geldende milieuvoorschriften.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 13 juni 2024 op de website guiaverde.com.