Orchideeën, seizoensplanten, succulenten en green plants: een greep uit de meer dan vijftig producten die worden gekweekt op het Turkse bedrijf Gardenkoala in Adana. Hasan Ergören, plaatsvervangend algemeen directeur bij het bedrijf, vertelt: “Wij zijn ons bewust van het belang van duurzaamheid voor de toekomst van het bedrijf en de wereld.”
“Wij streven ernaar een duurzaam bedrijf te zijn dat geeft om het milieu en daarom telen we dus ook milieuvriendelijke producten met de hoogste normen”, vertelt Ergören.

Hasan Ergören, plaatsvervangend algemeen directeur bij Gardenkoala

Gardenkoala is MPS-ABC, MPS-GAP en MPS-SQ gecertificeerd. Met MPS-ABC borgen zij hun milieuprestaties, MPS-GAP laat zien dat het bedrijf voldoet aan eisen op het gebied van milieu, traceerbaarheid en gewasbeschermingsmiddelen en MPS-SQ laat zien dat het bedrijf voldoet aan (inter)nationale eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid van werknemers.

Reputatie versterken
Gardenkoala werd opgericht in 1987 en heeft jaren ervaring met potplanten voor binnen en buiten. In totaal heeft het bedrijf 16 hectare binnenteelt en 15 hectare buitenteelt. Met zonnepanelen wordt een groot deel van de energie opgewekt, ruim 600 kilowatt. “We hopen dit binnenkort snel uit te breiden. Verder zijn we ook bezig met het onderzoeken wat voor biologie wij kunnen toepassen op onze teelt”, vertelt Ergören.

Gardenkoala startte zes jaar geleden met MPS-ABC. De eerste reden was om toe te kunnen treden tot de Europese markt en hun exportpotentieel te vergroten, maar later realiseerde ze zich dat het veel meer is dan dat. MPS-ABC versterkte hun reputatie, veranderde hun manier van denken: het bedrijf werd milieuvriendelijker en verhoogde hun kwaliteitsnormen.

Bewuster
“We gebruiken de certificaten om te laten zien dat wij onze producten telen op een milieuvriendelijke manier.” Volgens de manager helpt MPS-ABC milieuregistratie hen bij de verdere verduurzaming van het bedrijf. “Doordat we inzicht hebben in ons verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie en afval zijn we hier bewuster mee bezig. Met behulp van het MPS-ABC registratiesysteem kunnen we ons verbruik monitoren en analyseren en hierop inspelen. We zien ons verbruik dalen. Naast deze bewustwording, helpt het ons ook nog onze producten beter in de markt te zetten.”