Uw afnemer vraagt om milieucertificering, maar wat houdt dit precies in en wat heeft u eraan? U wilt uw bedrijf verduurzamen, maar u weet niet goed waar te beginnen? MPS reist door het land en geeft informatiesessies bij u in de buurt om te vertellen over wat MPS-ABC milieucertificering inhoudt en waarom dit voor u belangrijk kan zijn.

Raymond Scheepens vertelt meer over MPS-ABC milieucertificatie tijdens een van de informatiesessies.

Inmiddels heeft de eerste infosessie plaatsgevonden Waterdrinker B.V. in Aalsmeer. Vandaag vond er wegens grote belangstelling een infosessie plaats op twee locaties, bij Groen-Direkt en Plantarium in Hazerswoude-Dorp. Op veilige afstand van elkaar konden bezoekers de informatie over MPS-ABC en de ontwikkelingen in de markt tot zich nemen. Ook werd de nieuwe registratieomgeving gedemonstreerd en werden de nieuwe prijzen gepresenteerd.

Goede reputatie
Raymond Scheepens, onze Area Manager, was gisteren ook te gast bij Plantarium Digital Expo om te vertellen over milieucertificering. Want dat kwekers binnenkort niet meer om milieucertificering heen kunnen, is duidelijk. Royal FloraHolland stelt milieucertificering vanaf 1 januari 2021 verplicht. Met MPS-ABC wordt voldaan aan de eisen van Royal FloraHolland en bovendien ook aan die van het Floriculture Sustainability Initiative. Maar waarom stellen deze partijen milieucertificering eigenlijk verplicht? “Steeds meer afnemers en consumenten vinden duurzaamheid belangrijk. Samen moeten we zorgen voor een goede reputatie van ons product en dat we de wereld steeds een stukje groener maken,” vertelde Scheepens tijdens Plantarium Digital Expo.

Milieucertificering zorgt er bovendien voor dat je je duurzaamheidsinspanningen transparant en meetbaar kunt maken. Scheepens: “Binnen MPS-ABC worden bedrijven met eenzelfde product dat wordt geteeld onder gelijke productieomstandigheden vergeleken met elkaar. Op basis daarvan krijgt de kweker een score: A+, A, B of C, waarbij A+ het hoogst haalbare is.”

Tijdens Plantarium Digital Expo werden ook de obstakels die kwekers voelen om te beginnen met milieucertificering besproken: de prijs en de complexiteit van milieucertificering en de tijd die het kost. Scheepens: “We hebben een nieuwe prijsstelling geïntroduceerd zodat de drempel lager wordt om te starten, vooral voor kleinere kwekers. Qua tijd kan ik aangeven dat het voor een gemiddeld bedrijf ongeveer een uur per maand kost. Ten slotte de complexiteit: we komen bij u langs om alles uit te leggen tijdens een opstartgesprek en we gaan niet eerder weg voordat u zelfstandig aan de slag kunt.”

Op tournee
“Momenteel zijn we op tournee, we trekken door het land om kwekers te informeren over MPS-ABC milieucertificering. Aalsmeer en Hazerswoude-Dorp hebben we al afgevinkt en de komende tijd staan Wijk en Aalburg, Zwaagdijk, Rijnsburg, Klazienaveen, Paterswolde en Venlo op de agenda. Het was leuk om tijdens de eerste sessies te merken dat mensen beseffen dat de wereld aan het veranderen is en dat duurzaamheid niet meer iets is waar ze omheen kunnen.”