Vorige maand reisde onze Area Manager Maik Mandemaker naar Denemarken om onze lokale MPS-ABC-deelnemers te ontmoeten, om hen bij te praten over ontwikkelingen in het afgelopen en het komende jaar en om informatie en ideeën uit te wisselen.

Deze bijeenkomst was onderdeel van de Deense telersbijeenkomst die eens per jaar wordt gehouden. Alle Deense MPS-deelnemers worden uitgenodigd voor deze bijeenkomst over MPS en duurzaamheid. Dit jaar werd de bijeenkomst georganiseerd door de vereniging Flora Dania (Danish Ornamental Plants). Het onderwerp van de bijeenkomst was nieuws vanuit MPS, en de relevantie van een CO2-voetafdruk en levenscyclusanalyse (LCA) vanuit het oogpunt van een detailhandelaar.

De bijeenkomst begon met een informatieve presentatie van Maik Mandemaker over optimalisaties in de MPS-ABC registratieomgeving en over de impact van de betrouwbaarheidsindex-score (BI-scorre). Maik lichtte ook de redenen voor de invoering van de BI-score en de voordelen ervan toe.
Maj Schøler Fausing, hoofd strategie bij Plantorama A/S, hield een toespraak over duurzaamheid en LCA en vertelde hoe de Deense retailer Plantorama naar de toekomst en de vraag naar LCA’s, carbon footprint en duurzaamheid keek. Zij wees erop dat Plantorama volgens de wet verplicht zal zijn gedetailleerde informatie over duurzaamheid te publiceren. In 2025 moet Plantorama een LCA/CO2-voetafdruk leveren met betrekking tot scope 3 en aan deze eis kan alleen worden voldaan in samenwerking met hun leveranciers en onder hen de Deense telers.

Voor de toekomst verwacht Fausing dat aan de telers eisen zullen worden gesteld met betrekking tot LCA- en CO2-voetafdrukberekeningen. Deze veronderstellingen werden ondersteund door Maik Mandemaker die aangaf dat er al Europese retailers zijn die een CO2-voetafdrukberekening willen. Om het telers mogelijk te maken aan de eisen voor CO2-footprint berekening te voldoen, hebben MPS en haar partner LetsGrow.com de HortiFootprint Calculator ontwikkeld. Mandemaker legde uit dat de meeste gegevens die nodig zijn voor de HortiFootprint Calculator kunnen worden verzameld uit de MPS-ABC registratie en dat alleen gegevens over potten, verpakking en transport moeten worden toegevoegd aan de HortiFootprint Calculator. Voor een MPS-ABC deelnemer zijn slechts enkele extra gegevens nodig om de CO2-voetafdruk van het bedrijf te kunnen berekenen.

Al met al was het een zeer informatieve en interessante bijeenkomst voor zowel MPS als telers. We zien jullie allemaal volgend jaar weer!

Wilt u meer weten over de HortiFootprint Calculator of een demo aanvragen, ga dan naar de HortiFootprint Calculator website.