Telers wereldwijd kunnen binnenkort waardevolle inzichten krijgen in hun milieuvoetafdruk dankzij de HortiFootprint Calculator, een innovatieve nieuwe softwaretool van MPS en LetsGrow.com.

Het instrument meet de koolstofvoetafdruk van de tuinbouwproductie op basis van input zoals energieverbruik, meststoffen en verpakkingsmateriaal. Een functie voor scenario-analyse maakt het snel en gemakkelijk om de impact te berekenen van veranderingen die in de toekomst in deze input worden aangebracht.

Ton van Dijk, Global Head of Sales and Operations bij LetsGrow.com: “De vraag naar duurzaamheid en transparantie in de tuinbouwsector neemt toe. Daarom hebben we de HortiFootprint Calculator ontwikkeld: om telers te helpen waardevolle inzichten te krijgen in de huidige CO2-voetafdruk van hun bedrijf en hoe ze stappen kunnen zetten om deze te verkleinen.” LetsGrow.com is hét dataplatform dat telers, teeltadviseurs en toeleveranciers wereldwijd realtime inzicht geeft in hun teeltgegevens, ter ondersteuning van hun beslissingen zodat ze de juiste keuzes kunnen maken voor een lucratieve, duurzame teelt.

Raymond Scheepens, Area Manager bij MPS: “Wat deze tool echt waardevol maakt, is de mogelijkheid om verschillende scenario’s te simuleren om te zien hoe veranderingen in productiemethoden de CO2-voetafdruk zouden veranderen. Je kunt zien hoe je voetafdruk groter of kleiner wordt als je van energiebron verandert, andere meststoffen gebruikt, overstapt van plastic naar composteerbare verpakkingen, enzovoort. Dit levert cruciale informatie op om gericht te kunnen investeren voor het grootste effect.” MPS ondersteunt tuinbouwondernemers wereldwijd bij hun inspanningen om duurzamer te opereren en biedt innovatieve certificeringsstandaarden en on- en offline tools.

De HortiFootprint Calculator is gebruiksvriendelijk ontworpen. Gegevens worden aangeleverd via een eenvoudige tool en een dashboard geeft een duidelijk overzicht van de resultaten. Voor huidige klanten van LetsGrow.com en telers met een MPS-ABC certificering is het nog eenvoudiger, omdat veel van de informatie die nodig is om de voetafdruk te berekenen al is aangeleverd.

Telers in Nederland testen de tool al sinds begin 2021. William Fransen, Sales Manager bij VDA Plant, zegt: “We gebruiken de HortiFootprint Calculator omdat het voor ons heel belangrijk is om onze klanten en consumenten inzicht te geven in wat we doen en hoe we bezig zijn met duurzaamheid. Die transparantie is heel belangrijk. Het is makkelijk om inzichten uit de tool te halen en met de scenariocalculator kun je kijken hoe een verandering van invloed zou zijn op je carbon footprint – bijvoorbeeld het veranderen van de samenstelling van de potgrond.”

De HortiFootprint Calculator is ontwikkeld in samenwerking tussen MPS en LetsGrow.com, waarin wereldwijd toonaangevende expertise op het gebied van duurzaamheid en data voor de tuinbouwsector is samengebracht.

De tool is ontwikkeld op basis van de HortiFootprint, een methode voor het berekenen van de milieuvoetafdruk van tuinbouwproducten. De HortiFootprint, die in 2020 is gelanceerd, is een Life Cycle Analysis die zestien categorieën omvat (waaronder koolstofvoetafdruk, landgebruik en gebruik van natuurlijke bronnen), en de hele levenscyclus van de sierteelt- en groenteteeltproductie bestrijkt, tot aan het eindproduct. Het is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit in samenwerking met MPS en vele andere organisaties die werkzaam zijn in de sector.

De softwaretool meet momenteel de CO2-voetafdruk voor productiebedrijven in de sierteelt en de groente- en fruitsector. In de toekomst zal het worden uitgebreid om de volledige milieu-impact te meten met behulp van alle zestien impactcategorieën.

Lees meer over de HortiFootprint Calculator en hoe het uw bedrijf kan helpen op www.hortifootprintcalculator.com.