Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research lanceerden afgelopen maand een IPM Tool. De IPM Tool is een hulpmiddel bij het toepassen van Integrated Pest Management (IPM), oftewel geïntegreerde gewasbescherming, op het glastuinbouwbedrijf. Helma Verberkt, coördinator team Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland, vertelt: “Met de IPM tool willen we de kennis over IPM vergroten en het makkelijk maken voor kwekers om ideeën op te doen over hoe ziekten en plagen kunnen worden bestreden.”
De acht stappen in de IPM Tool – van preventie tot leren en optimaliseren – zijn te doorlopen of er kan binnen een stap worden ingezoomd voor meer informatie (zie afbeelding). “Kwekers kunnen de tool gebruiken als checklist en ideeënbron bij het opstellen van de IPM-strategie. Daarnaast kan de tool handig zijn bij het maken van het IPM plan voor MPS-ABC of bij het invullen van de gewasbeschermingsmonitor”, zegt Verberkt. De tool geeft uitleg over het hoe en waarom van de stappen, praktische informatie aangevuld met links naar bruikbare websites, documenten en video- en beeldmateriaal over IPM. Verberkt: “Het is een digitaal platform dat we verder blijven ontwikkelen en vullen, want er komen tenslotte steeds meer IPM methodes bij.”
Trots
“Met behulp van de IPM Tool stimuleren we dat kwekers zelf alternatieven voor het bestrijden van ziekten en plagen proberen binnen hun bedrijfsvoering”, vertelt Verberkt. “Steeds vaker spreek ik kwekers die trots vertellen hoe zij steeds meer biologie toepassen en bij de inzet van chemie daarmee rekening houden. Dat soort verhalen vind ik geweldig om te horen. We merken dat bedrijven steeds bewuster omgaan met het gebruik van chemie en de inzet van biologie. Dat zien we ook terug in het feit dat de milieulast van de glastuinbouw aanzienlijk is verlaagd in de afgelopen twintig jaar.”
Toekomst
Hoe ziet Glastuinbouw Nederland de toekomst van het telen? Verberkt vertelt: “Natuurlijk streven we naar helemaal biologie en geen chemische middelen, want niemand wil constant middelen blijven toepassen. De kas als een ecosysteem in 2030, waarbij een plaag vanzelf wordt aangevallen door predatoren die eerder in de kas zijn losgelaten, zou fantastisch zijn.”
Kwekers laten dan bijvoorbeeld een legertje roofmijten los, voeden deze en laten de populatie groeien. Verborgen trips worden zo bijvoorbeeld na een winterdip meteen aangepakt. Verberkt: “Op deze manier ben je een plaag voor. Aanvullend zul je soms gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruiken, ook om het ecosysteem in stand te houden. Het mooie is ook dat je automatisch minder middelen gebruikt, omdat je het ecosysteem niet wilt verstoren. Uiteindelijk is het belangrijk om een goede balans te hebben tussen chemie en biologie.”
Ga aan de slag met de tool op https://ipmtool.glastuinbouwnederland.nl