IFTEX 2024 vond plaats van 4 tot en met 6 juni 2024 in het Oshwal Center in Nairobi. Op de vakbeurs waren zo’n 200 exposanten uit alle segmenten van de bloemenindustrie vertegenwoordigd, van leveranciers en logistieke dienstverleners tot kwekers en telers. De 11e editie mocht ruim 3000 bezoekers verwelkomen en was daarmee de grootste en meest succesvolle beurs tot nu toe. 

MPS is er trots op dat we dit jaar – voor het eerst – ook op de beurs stonden. Onze stand werd gesierd door MPS-gecertificeerde bloemen die waren gedoneerd door Flora Delight, Mzurrie Flowers, Karen Roses en Red Lands Roses. De stand werd goed bezocht, het was een ontmoetingsplek voor deelnemers en bezoekers die meer wilden weten over duurzaamheid en voor kwekers die overwegen zich aan te sluiten bij MPS.

De aftrap vond maandag 3 juni 2024 plaats met een conferentie over duurzame ontwikkelingen in de wereldwijde snijbloemenindustrie en wat dit betekent voor Keniaanse producenten. Deze werd georganiseerd door Union Fleurs, Floriculture Sustainability Initiative (FSI) en de Kenya Flower Council (KFC). Arthij van der Veer, MPS Area Manager voor Afrika, was uitgenodigd om te spreken over de mogelijkheden van kwekerdata om de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid te meten, evenals over het belang van Life Cycle Analysis (LCA) en de ontwikkelingen in footprinting.  Arthij deelde het podium met Tony Bruggink (FSI), Disha Copreaux (Red Lands Roses), Richard Fernandes (Marginpar), Karen Rono (Maersk) en Christine Chesaro (Horticultural Crops Directorate) voor een levendige paneldiscussie over de successen en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid in de sector.

De overige dagen van IFTEX 2024 benutte MPS om bezoekers bij te praten over de meest recente versie van de HortiFootprint Calculator, die binnenkort volledig FloriPEFCR-compliant zal zijn. Ook andere interessante ontwikkelingen op het gebied van data-inzichten beschikbaar op de MPS-klantenportal kwamen aan bod. We kenden Certificates of Appreciation toe aan leden die al meer dan 25 jaar zijn aangesloten bij MPS, te weten Sian Flowers, Utee Estate – Black Tulip Flowers Group, Waridi Farm en Penta Flowers. Verder hadden we topontmoetingen met de Kenya Flower Council (KFC), de Ethiopian Horticulture Producer Exporters Association (EHPEA) en de Tanzania Horticulture Association (TAHA). Hoofdthema was het bevorderen van samenwerking om kwekers te ondersteunen in hun duurzaamheidsinspanningen. We waren verheugd om zoveel vertegenwoordigers van onze partnerkwekers te zien en ontmoeten, niet alleen uit Kenia, maar ook uit andere Afrikaanse landen zoals Zimbabwe, Tanzania, Uganda, Rwanda, Ethiopië en zelfs uit India.

Toen de IFTEX 2024 ten einde was, vertrok het MPS-team naar Tanzania voor een bezoek aan MPS-kwekers in de regio’s Arusha en Kilimanjaro. Bezocht werden onder andere Fides TZ Dummen Orange, Multiflower, Dekker Chrysanten, Vasso Agroventures, Oasis Young Plants, Bondeni, Michiru en Korfovouni Seedpro. De bezoeken boden gelegenheid om van gedachten te wisselen over ontwikkelingen en uitdagingen, en om van elkaar te leren.

We willen al onze partners bedanken en kijken uit naar IFTEX 2025 in Kenia!

EHPEA & MPS: Mr Tewodros Zewdie & Mr Mikyas Bekele

Karen Roses: Mrs Rebecca Kotut & Mr Robert Kotut

Kenya Flower Council: Mr Clement Tulezi

Sian Flowers 25 years recognition: Mrs Elizabeth Kimani, Mr Chris Kulei and Mr Peter Cheserem

Utee Estate – Black Tulip Flowers 25 years recognition: Mr Praveen Singh & Mr Nirzar Jundre