Dit artikel verscheen in het Engels op de website van Thursd.
This article has been published in English on the website of Thursd.

In de steeds veranderende wereld van vandaag is het geen optie meer om te discussiëren over het opnemen van duurzaamheid in uw bedrijfsstrategie. Het overwegen van een waardengedreven benadering bij het ontwikkelen van bedrijfsstrategieën kan van vitaal belang zijn voor succes op de lange termijn.

Een ‘Wat kunnen we doen’-benadering
Wat als naar duurzaamheid wordt gekeken als “wat kunnen we meer doen” en niet “houden we de administratie goed bij”? Duurzaamheid in het bedrijfsleven is continu op zoek naar nieuwe manieren om te groeien of duurzamer te opereren door slimme acties, goed te doen voor mensen, een goede burger te zijn en het milieu niet te schaden.

De vakjes aanvinken is niet genoeg
Duurzaamheid integreren in de bedrijfsstrategie en daarover communiceren wordt langzaam gestandaardiseerd, maar we zijn er nog niet. Als gevolg hiervan denken bedrijven misschien dat eenvoudige handelingen net genoeg zijn, maar de realiteit is vaak complexer dan dat. Omdat de eisen van belanghebbenden steeds meer worden gesteld op het gebied van milieu, sociale en economische duurzaamheid, zoeken bedrijven naar quick wins om de vakjes aan te vinken. Dit leidt vaak tot greenwashing en het doen van loze beloften, zoals we zien bij sommige opties voor het bijhouden van duurzaamheid.

Belang van duurzaamheid in het bedrijfsleven
Als groothandel in bloemen en planten en als bloemist die op zoek is naar duurzame producten, heeft u vast al gehoord van MPS. MPS is geen registratiesysteem waarbij u maar ‘de vakjes aanvinkt’. Het is veel meer dan dat. MPS is een systeem waarmee bedrijven en organisaties duurzaamheid in hun DNA kunnen inbouwen om ervoor te zorgen dat iedereen zich inzet voor betere duurzaamheidsdoelen.

Bij het kiezen voor MPS
Duidelijk kan worden gesteld dat als u kiest voor MPS, u niet kiest voor zomaar een milieulabel dat puur gaat om het registreren. Sommige bedrijven registreren alleen en dit zegt dus niets over hoe een bedrijf daadwerkelijk presteert op milieubewustzijn. Dit is eigenlijk alleen administratie en af en toe gecontroleerd door middel van een audit. Het zegt dus niets over echt duurzaam zijn.

Nee, met MPS kiest u er echt voor om duurzaam te zijn en een traject te volgen dat u acties plant, handelt, volgt en communiceert die de wereld veiliger en groener maken.

MPS-medewerker Jasper van Diemen bezoekt klant Leen Middelburg

MPS is niet alleen een hulpmiddel voor het bijhouden van gegevens
MPS helpt u met een duurzaamheidsgids voor uw bedrijf. Het biedt een kader binnen de branche waar u opereert met meetbare en tijdgebonden acties, doelen en uw milieu-impact. Ook ten opzichte van vergelijkbare business in de bloemenbranche. Wereldwijd. Dat is vrij uniek. MPS is de enige ter wereld met dit systeem. Dit betekent dat een teler ziet hoe hij presteert ten opzichte van collega-telers die onder dezelfde omstandigheden hetzelfde type product telen. Met 5000 productielocaties wereldwijd en 25 jaar data heeft MPS veel ervaring in het vergelijken van data.

MPS is de betere keuze
In tegenstelling tot ‘even bijhouden’, werkt het MPS-systeem zo dat telers punten krijgen voor het gebruik van duurzamere hulpbronnen en voor het gebruik van minder hulpbronnen. Zo worden telers begeleid om duurzamere keuzes te maken.

En als een bedrijf MPS-ABC gecertificeerd is, vertelt deze kwalificatie dat het bedrijf niet alleen de wetgeving volgt, maar ook hoe het bedrijf ervoor staat in vergelijking met vergelijkbare bedrijven met dezelfde producten en productieomstandigheden. MPS-A+ betekent dus dat een bedrijf weinig energie/gewasbescherming/meststoffen gebruikt in vergelijking met zijn of haar collega’s. En is daardoor meer duurzaamheidsbewust op deze onderwerpen in haar segment.

Het aantal punten dat een bedrijf scoort naar aanleiding van het invullen van het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie en afval zegt iets over hoe duurzaam het bedrijf produceert in vergelijking met andere bedrijven met een soortgelijk product en teeltomstandigheden.

Met MPS kunnen telers vooraf anticiperen op veranderingen in productie
Een teler die op bepaalde punten slechter scoort in het MPS-systeem ten opzichte van zijn collega-telers, kan gemakkelijk zien hoe toekomstige veranderingen zijn duurzaamheidsscore zullen beïnvloeden. Dit helpt enorm om op de lange termijn milieubewuster te produceren.

Raymond Scheepens, Area Manager bij MPS:
“Ik had een teler aan de telefoon die mij vroeg wat de impact zou zijn als ze een bepaald gewasbeschermingsmiddel gaan gebruiken. Samen hebben we de milieu-impact van het product opgezocht in het systeem en heb ik uitgelegd wat het effect zou kunnen zijn op de totale impact en de puntenscore voor het thema gewasbescherming.

Ook had ik een paar maanden geleden een afspraak met een Turks bedrijf over hun MPS-ABC kwalificatie. Door het kwalificatieoverzicht door te nemen en te bespreken waar de ‘pieken’ lagen, kan de teler zijn score verhogen door zijn productiemiddelen duurzamer te veranderen. Met deze kennis, gecreëerd door het MPS-systeem, kunnen telers dus kiezen voor de minst schadelijke producten, waardoor hun milieu-impact lager is. Het MPS-systeem zet telers aan om hierover na te denken. En omdat er ook punten worden toegekend voor het gebruik van minder grondstoffen, energie en meststoffen, wordt de teler gestimuleerd om het beter te doen.”

Maar het belangrijkste doel, en het grootste verschil tussen andere duurzame administratiesystemen, is dat MPS de normen elk jaar kan herzien en daarmee de lat telkens een stukje hoger legt. Daardoor boeken we als hele sector vooruitgang.

Handelaren kunnen de actuele status (A+, A, B en C) van bedrijven vinden op de website van MPS.

Voordelen van MPS
Met MPS kunt u objectief zien waar uw bedrijf staat ten opzichte van vergelijkbare bedrijven in de branche en dat levert verschillende voordelen op. Hier is een glimp van die zakelijke voordelen:

 1. Het biedt een concurrentievoordeel
  Door klimaatacties in de bedrijfsstrategie op te nemen, milieueffecten te laten zien en transparant te communiceren over wat u doet, heeft u een concurrentievoordeel ten opzichte van concurrenten. Een duurzaam bedrijf trekt nieuwe talenten, nieuwe klanten en nieuwe investeerders aan omdat ze een positieve invloed hebben op de samenleving. Met andere woorden, bedrijven die het verschil maken voor klanten, medewerkers en andere groepen in de samenleving trekken impactinvesteerders aan en vergroten de algehele stakeholderbetrokkenheid.
 2. Het verhoogt de winst
  Bedrijven die duurzame groei creëren, worden uiteindelijk beloond. Het leveren van producten en diensten die gedurende hun hele levenscyclus en sociale aspecten duurzaam zijn, trekt klanten aan die zich steeds meer bewust zijn van de verantwoorde productie- en gebruikspatronen. Feit is dat klanten steeds meer op zoek zijn naar duurzame producten en diensten en bedrijven die aan deze behoefte voldoen, groeien sneller dan hun niet-duurzame concurrenten.
 3. Het verlaagt de kosten
  Alle bedrijven zoeken naar groei, maar het gaat erom hoe het wordt bereikt. Meer circulair worden in de ontwerpstaat van alles door principes van circulaire economie toe te passen of investeringen te doen in apparatuur en innovaties die het productieproces van producten optimaliseren, dit alles bespaart kosten. Een enkel aspect dat de kosten verhoogt zijn onnodig verlies en verspilling van materialen die in de productiefase worden samengesteld. Door deze afval- en infrasporen te verminderen of volledig te elimineren, verhoogt het bedrijfsleven de besparingen.

 

 • Het bouwt een werkgeversimago en merk op
  Het bedrijf bestaat uit waarden, doelen en praktijken die de werkcultuur vormen. Een duurzaam bedrijf zet zich ook in voor andere belangrijke doelen, zoals nultolerantie voor discriminatie, pesten, illegale praktijken en ongelijkheden die verband houden met diversiteit (geslacht, leeftijd, status, nationaliteit en handicap) en het milieu niet schaden. Het bouwt uw imago als werkgever op en hoe mensen uw bedrijf zien.
 • Het is absoluut noodzakelijk
  Over planetaire grenzen gesproken, de wereldwijde druk en wat we al ervaren, er is maar één optie: bedrijven ontwikkelen in een duurzamere richting. Bedrijven moeten zich aanpassen en de reactiviteit verbeteren in de snel veranderende wereld. Wees slim. Wees veilig. Leef duurzaam.