Met MPS-certificeringen heeft RB Plant Consortium de Duitse, Franse en Noord-Europese tuincentra veroverd. “Het oorspronkelijke idee van mijn vader Angelo en mijn oom Antonio was om zich niet op grote retailers te richten, en we zien nu dat dit een goede beslissing was”, zegt Francesca Bruzzone, directeur van het Italiaanse Bruzzone RB Plant Consortium.

Francesca Bruzzone, directeur van het Italiaanse Bruzzone RB Plant Consortium

De onderneming werd in 1994 opgericht en produceert een grote verscheidenheid aan potplanten, bloemen en kruiden, van hoogwaardige kwaliteit en gecertificeerd. Het overgrote deel van de productie wordt naar Duitsland, Frankrijk en noordoostelijk Europa geëxporteerd. “Omdat we ons exclusief op tuincentra richten en slechts enkele groothandelaren bedienen, kunnen we de kwaliteit garanderen ongeacht de prijs”, legt Bruzzone uit. Dankzij deze beslissing hebben ze met succes de Duitse markt betreden, een markt die volgens de onderneming een meer dan gemiddelde waarde aan kwaliteit hecht. “We bieden niet alleen gecertificeerde producten, we introduceerden ook ons merk ‘Sunny heRBs’ in Duitsland, een kruidenlijn onderworpen aan laboratoriumtests die aantonen dat minimaal gebruik is gemaakt van bestrijdingsmiddelen.”

Tegenwoordig is de tweede generatie verantwoordelijk voor het management. Deze nieuwe generatie heeft de productie- en verkoopketen gedigitaliseerd en is het pad van certificering ingeslagen. Zo kan RB Plant zichzelf blijven verbeteren en inspelen op de toenemende vraag van gespecialiseerde inkopers in Europa. Over de jaren zijn tuincentra de kwaliteit van de Italiaanse producten steeds meer gaan waarderen. De markt vraagt om een breder aanbod en RB Plant is gaan diversifiëren. Zo is het assortiment potplanten uitgebreid met onder andere aromatische planten.

Bruzzone ging in 2021 voor een MPS-ABC-certificering en verwierf meteen de status MPS-A. Ze kozen voor MPS-ABC omdat ze ervan overtuigd zijn dat deze certificering een toegevoegde waarde is voor de onderneming. Eerst was het nog niet zo eenvoudig om de partners te overtuigen, omdat “een certificering ‘beperkingen’ met zich meebrengt in de zin dat je aan bepaalde eisen moet voldoen”. Maar we zien dat certificering zorgt voor continue verbetering van onze bedrijfsprocessen binnen de hele toeleveringsketen en ervoor zorgt dat we dichter bij de consumenten staan die elke dag voor onze producten kiezen. De onderneming kiest ervoor verschillende groepsmaatschappijen te laten certificeren, met name in Frankrijk wordt hier veel waarde aan gehecht. “Ik ben er trots op dat we in onze stands en in advertenties het MPS-vignet mogen voeren”, zegt Bruzzone.

Veel telers merken dat de focus steeds meer verschuift naar productietechnieken en duurzaamheid, terwijl grote internationale inkopers in het verleden vooral keken naar bedrijfscertificeringen. Bruzzone bevestigt dit: “Ja, dat merken wij ook.” Een certificering voor de bedrijfsstructuur is niet langer voldoende, de markt vraagt om een certificering die kijkt naar het productieproces en de milieu-impact. Daarbij wordt onder andere het gebruik van water, energie en pesticiden meegenomen. “Ons beleid is altijd geweest om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken en we zijn blij dat een dergelijke certificering steeds vaker wordt verlangd.”