Jan Coussement manager bij Sylva

Het bedrijf gebruikte al natuurlijke bestrijders toen nog nauwelijks iemand dit woord in de mond had genomen. Lieveheersbeestjes bleken hierbij succesvoller dan roofmijten in de bestrijding van bladluis. Het bedrijf Sylva in Lievegem, België, is een boomkwekerij van ongeveer 115 hectare groot. Jan Coussement, bedrijfsleider bij Sylva, vertelt: “Wij kweken bomen voor de Europese bosbouw en natuur en dus willen we ook onze bomen zo duurzaam mogelijk kweken. Zodat we de kleinst mogelijke impact hebben op het milieu.”

Jaarlijks kweekt het bedrijf 25 miljoen bosplanten per jaar voor de bosbouw, waaronder de Fagus (Beukenboom), Castanea (Tamme kastanje) en de Quercus (Eikenboom). Als opgeleid bosbouwingenieur heeft Coussement een passie voor bomen en bossen. Het bedrijf is sinds jaar en dag MPS-ABC gecertificeerd en scoort een A+, wat betekent dat zij in vergelijking tot bedrijven met de zelfde teeltomstandigheden en producten bovengemiddeld scoren op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie en afval.

Experimenten
MPS-ABC is een logische aanvulling als je milieu-minded bent en hierdoor voelt het ook nooit arbeidsintensief aan”, vertelt Coussement. “Al in de jaren ’90 namen wij deel aan MPS. In die tijd was het nog toegestaan om heel schadelijke middelen te gebruiken. Met MPS-ABC konden wij destijds laten zien dat je je bomen en planten ook kon produceren met middelen die beter waren voor het milieu.”

Sylva heeft vroeger ook getest met compostthee, dat zij gebruikte tegen witziekte (ook wel meeldauw genoemd), in de boomkwekerij een van de meest voorkomende ziektes. Coussement: “We doen graag mee aan experimenten om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Het experiment met compostthee was het eerste jaar een succes. Daarna helaas niet meer, door de slechte kwaliteit van de compost.”

Werkwijze en bewustwording
Voor de toekomst is het bedrijf ook continu op zoek naar manieren om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. “We zoek bijvoorbeeld naar manieren om onkruid te verwijderen zonder daarbij gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Kortgeleden zijn we hiervoor naar een demonstratie van een machine gaan kijken. Deze machine zou perfect in de zogenoemde laanboomteelt werken, maar voor de boskwekerij werkt het helaas nog niet. Wij hebben hiervoor te smallen rijen. Wel hebben we een tweede werktuigendrager, een aangepaste schoffelmachine en een dwarswieder aangeschaft waarmee onze capaciteit voor onkruidbestrijding is verdubbeld.”

“MPS-ABC geeft ons inzicht in de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen en hierdoor staan we er bij stil. Het geeft ons de mogelijkheid bij te sturen. Daarnaast kweken wij veel voor overheden. Door MPS-ABC zijn wij een betere keuze voor hen. Onze andere klanten, vooral in Noord- en West-Europa, zijn zich ook bewust van de noodzaak van duurzaam gekweekte bloemen en planten. In Oost- en Zuid-Europa speelt duurzaamheid op het gebied van bomen en planten minder”, zegt Coussement. “Uiteindelijk vind ik dat het niet om het certificaat zelf gaat, maar om de werkwijze en de bewustwording die erbij komt kijken.”