MPS organiseerde afgelopen maand in Frankrijk samen met Excellence Végétale, een vereniging die certificaten in Frankrijk promoot, een evenement waarbij kwekers ervaringen met elkaar konden uitwisselen over hun teeltproces. Het doel van deze dag was om discussies tussen kwekers aan te moedigen over alle acties die ze ondernemen om hun productieproces te verduurzamen.

Het evenement vond dit jaar plaats in Bergerac op het bedrijf Pépinières Desmartis, zij kweken zo’n vijftig verschillende soorten Lagerstroemia’s waarbij alleen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt wanneer andere methoden bewezen niet werken. Het thema was dit jaar het gebruik van bepaalde planten tegen ongedierte op de teelt en het gebruik van bepaalde planten om meer biodiversiteit rond gecultiveerde gebieden te ontwikkelen.

Advies
Twee onderzoekers van het Franse onderzoeksinstituut in de tuinbouw, Astredhor, presenteerden de resultaten van hun onderzoek en experimenten over dit onderwerp. Daarnaast gaven zij kwekers advies over hoe zij planten die helpen bij hun teelt kunnen introduceren in hun kassen of op hun velden.

Het evenement werd afgesloten met een bezoek aan het bedrijf Pépinières Desmartis dat een gloednieuwe kas heeft van drie hectare met zonnepanelen op het dak. Het bedrijf is sinds 2003 MPS-ABC gecertificeerd. Pauline Lavidale, verantwoordelijk voor de certificaten van het bedrijf, vertelt: “Regelgevingen worden steeds strikter, het is daarom belangrijk om hierop alvast te anticiperen. Zo voldoe je aan nieuwe regels voordat deze worden opgelegd. Ook vinden we het belangrijk om onze impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.”

Waakzaam
Het bedrijf gebruikt ook de MPS-ABC registratie hierbij. “We zijn waakzaam voor schommelingen in onze score. Wanneer we een schommeling zien, gaan we na hoe dit komt. Dit doen we bij een score die een negatieve impact heeft op de score, maar ook andersom. Zo leren we er ook van. Bovendien proberen we zoveel mogelijk producten die geclassificeerd zijn als ‘rood’ (dit zijn middelen die het minst milieuvriendelijk zijn, red.) te beperken.”