Seval Öz, oprichter en mede-eigenaar van Newday Farms.

Al 520 bomen plantte het Turkse bedrijf Newday Farms in ruil voor de verkoop van hun anjers sinds de oprichting van het bedrijf in 2018. Winst maken is niet hun enige en belangrijkste doel; duurzaamheid en rechten voor medewerkers staan minstens net zo hoog in het vaandel. Seval Öz, oprichter en mede-eigenaar van Newday Farms vertelt: “MPS-ABC vormt voor ons de basis van de duurzame productie vanaf de kiemplant tot de verpakking van het product.”

MPS-A score als ‘groentje’
Newday Farms werd na het achtereenvolgend registreren van dertien periodes direct als MPS-A aangemerkt. “Vanaf het begin stond duurzaamheid boven aan het lijstje en hadden we als doel het gebruik van meststoffen en pesticiden tot het minimum te beperken”, aldus Öz. “Door middel van de MPS-ABC systematiek hebben we het verbruik van pesticiden- en meststoffenverbruik in kaart gebracht. Dit heeft een enorm positieve invloed op het gebruik van en keuzes voor bepaalde middelen.”

“Als bedrijf voelen we bovendien de sociale verantwoordelijkheid en daarom dragen we bij aan sociale projecten. We werken samen met milieuorganisaties en ngo’s en we planten elke maand veertig tot vijftig bomen in ruil voor het aantal bloemen dat we verkopen”, vertelt Öz. Afnemers krijgen regelmatig een update hierover. Öz: “We sturen klanten certificaten van de geplante bomen met hun naam erop. Op die manier willen we investeren in een duurzame toekomst.”

Keerpunt
Door het MPS-ABC lidmaatschap blijven hun duurzaamheidsinspanningen niet binnenskamers: de MPS-A score is het internationale bewijs voor het feit dat ze duurzaam produceren. “Voor onze kopers is duurzame productie belangrijk en bovendien is het vaak een voorwaarde voor levering”, vertelt de eigenaar. Bovendien zijn de processen in het bedrijf een stuk efficiënter geworden door MPS-ABC en daardoor heeft Newday Farms de kosten beter onder controle. “Het productieproces is beter in kaart gebracht. Persoonlijk heb ik ook veel van MPS-ABC geleerd, mijn management-skills zijn een stuk beter geworden. Het certificaat werd voor mij het keerpunt waarop ik mijn werk efficiënter ben gaan indelen.”

Natuurlijk maakt het bedrijf ook fouten, maar niet veel. “Wat hielp was de uitleg van MPS over de filosofie en het doel van MPS-ABC, hierdoor maken we weinig fouten. MPS houdt ook rekening met de nationale regelgeving en we krijgen advies zodat we kunnen blijven groeien wat betreft duurzaamheid.”