Als we aan design denken, denken we vooral aan tastbare zaken als interieurs, kleding en gebouwen. Maar ook bloemen, planten en bomen zijn design. Ontworpen door de natuur en her-ontworpen door mensen. Belangrijk is dat een design functioneel en op het eerste oog simpel is. Dit geldt in de natuur, maar ook voor andere dingen, zoals de nieuwe klantomgeving die we aan het ontwikkelen zijn.

Deze klantomgeving heet bij ons ook wel de Customer portal en het is de omgeving die zit achter het inlogscherm. Afgelopen weken voerde ik voor de ontwikkeling van deze omgeving gesprekken met ontwerpbureaus. Ik dacht hierbij steeds terug aan bloemen en planten: van binnen complex, maar van buiten functioneel en elegant. Dit geldt ook voor softwareontwikkeling. Want waar velen van ons ooit onhandige websites gebruikten, is de gebruiksvriendelijkheid van een iPhone nu de maatstaf.

We hebben veel klanten geraadpleegd bij het ontwerp van onze online tools en deze zijn op basis van uw feedback verbeterd. De uitdaging is en blijft om producten en diensten te ontwerpen die eenvoudig te gebruiken en te begrijpen zijn, zelfs als er complexiteit ‘onder de motorkap’ zit. Van planten, bloemen en bomen kunnen we hierbij dus veel leren.

Wij zullen het ontwerp van onze nieuwe klantomgeving net zo veel aandacht geven als u uw planten, bloemen of bomen geeft.