Deze week stapte ik binnen bij de International Floriculture Trade Fair en de Trade Fair Aalsmeer. Afgezien van de coronacontroles bij de ingang en de ‘boks’, was dit weer ‘terug naar normaal’. Het samenkomen van bedrijven uit vele landen. Een show van honderden bedrijven die hun prachtige bloemen, planten, decoraties en verpakkingen lieten zien. Creatieve inspiratie genoeg – de groene sector gaat goed.

Tegelijk staan deze weken voor wereldleiders en media in het teken van de VN-klimaattop in Glasgow. Op dit wereldtheater zijn al afspraken gemaakt tegen ontbossing, methaan en kolen. Stap voor stap komen alle sectoren van de economie onder een vergrootglas te liggen wat hun impact op het klimaat betreft. En ‘climate action’ is nog maar één van de wereldwijde duurzaamheidsdoelen van de VN (www.globalgoals.org).

Voor veel bedrijven, zeker in de gematigde klimaten, is energie de tweede en soms eerste kostenpost. Variaties daarin, zoals nu door de hoge gasprijzen, hebben groot effect op de winst en de bedrijfszekerheid. Hier komen economie en klimaat samen. De afhankelijkheid van fossiele energie is te groot. De algemeen aangeraden aanpak richting klimaatneutraliteit is ten eerste besparen, ten tweede groene energie gebruiken, en ten derde het restant compenseren. Naast energie zijn kunstmest en transport belangrijke posten in carbon footprint.

In de gesprekken die we hebben met bedrijven komt de carbon footprint vaak ter sprake. Door wetgeving voor ‘gepaste zorgvuldigheid’ in de keten (supply chain due diligence) zullen kopers meer informatie nodig hebben van kwekers over hun duurzaamheidsprestaties. In de komende jaren zullen de meetmethodes steeds beter worden. Het begint met de carbon footprint van een bedrijf, maar vervolgens komt de vraag over transport en over de footprint per steel of pot. Net als in veel sectoren verhoogt dit de administratieve druk. MPS zal er alles aan doen om de administratie eenvoudig te houden en te zorgen dat ingevoerde data herbruikbaar is voor meerdere doeleinden.

Intussen hoop ik dat u de inspiratie vindt om uw show aan te passen aan het veranderende wereldtheater, zodat het publiek nog lang blijft toestromen.