Hoewel een verstrijken van een datum eigenlijk niet veel betekent, is het einde van het jaar toch de tijd voor reflectie. Op persoonlijk vlak is daar een leuk instrument voor. En werk of ondernemerschap hoort bij de persoon, dus dat komt vanzelf aan bod.

Ik mag sinds een jaar leiding geven aan de MPS Group. Ik heb waardevolle gesprekken gevoerd met kwekers, het liefst op de tuin, met handelaren en met vele andere partijen. Ik kom veel te weten over vangplaten, open en gesloten systemen, schermen, productinnovatie en de verschillen tussen regio’s. Samen met collega’s werk ik aan het verbeteren van onze dienstverlening. Het betrekken van klanten hierbij zorgt voor meer werkplezier én voor belangrijke input uit de praktijk.

Als opgeleid werktuigbouwkundig ingenieur en bedrijfskundige is mij een technische en zakelijke kijk op de wereld geleerd. Alles is maakbaar. Keep it simple. De tuin als technisch regelsysteem en fabriek van mooie planten en bloemen.

Als mens, ouder en natuurliefhebber zie ik het ook anders. Alles is met elkaar verbonden. Een duurzame land- en tuinbouw gaat hand in hand met de natuur en natuurlijke processen. Er wordt wel gezegd dat traditionele landbouw wordt bedreven door risico’s weg te halen, terwijl duurzame landbouw wordt bedreven door risico’s te beheren door dingen toe te voegen. Op die manier ontstaat er een soort ecologisch systeem. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit als ik het nu opschrijf, maar een goed begrip van ecologie is belangrijk voor de moderne tuinder.

Laat ik dus afsluiten met de wens dat in 2022 de natuur nog meer een partner wordt voor de tuinbouw. Ik wens u een succesvolle en gezonde decembermaand!