De meerderheid van de deelnemers aan MPS-ABC is in de afgelopen perioden gefaseerd overgezet naar de nieuwe registratieomgeving van MPS-ABC. In periode 13 wordt de laatste groep overgezet, namelijk de laatste groep Nederlandse kwekers die deelnemen aan MPS-ProductProof en daarom al op toepassingsniveau registreren. Met de overgang van deze laatste groep is de gehele transitie een feit.

Aanleiding voor het introduceren van een nieuwe, gebruiksvriendelijke registratieomgeving is het vernieuwde MPS-ABC certificatieschema dat van alle MPS-ABC deelnemers vereist dat er een registratie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen op toepassingsniveau wordt bijgehouden. Hiermee voldoen de deelnemers van MPS-ABC ook direct aan de eisen vanuit FSI, waarmee MPS-ABC later dit jaar mee gebenchmarkt wordt.

Voorafgaand aan de overzetting ontvingen deelnemers een e-mail met daarin een handleiding en een instructievideo. Daarnaast zijn er evaluatiemomenten ingepland met de reeds overgezette kwekers in Nederland en kunnen kwekers uiteraard altijd contact opnemen met ons Service & Support-team.

Ook de deelnemers in het buitenland zijn bijna allemaal overgezet. Om alle kwekers verder te informeren en de registratieomgeving verder toe te lichten, werden vanuit MPS informatiesessies georganiseerd waarin de nieuwe registratieomgeving verder werd toegelicht en de kwekers een idee kregen van de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Zo kunnen onderdelen aan of uit worden gezet en is ook gemakkelijk via de mobiele telefoon of tablet te registreren. Onder andere voor de kwekers in Spanje, Portugal, Italië en Turkije zijn er sessies gehouden.

Tijdens de informatiesessie voor Turkije waren 25 MPS-ABC kwekers digitaal aanwezig. Onze coördinator Ali Sami Ünal verzorgde de presentatie. Door middel van het stap voor stap doorlopen van de nieuwe registratieomgeving kregen de Turkse kwekers een goed beeld van de mogelijkheden binnen de vernieuwde registratieomgeving. Vragen die de kwekers hadden werden direct beantwoord door de aanwezige coördinatoren, waardoor er gesproken kan worden van een succesvolle meeting waar de meeste Turkse MPS-ABC deelnemers zeer positief over waren.

Raymond Scheepens met MPS-coördinatoren Turkije

Turkije is een land dat voor MPS heel interessant is. “De laatste jaren is het aantal Turkse klanten enorm gestegen en is niet alleen MPS-ABC, maar zijn ook de certificaten MPS-GAP en MPS-SQ een belangrijk middel voor de Turkse kweker om zijn producten te kunnen exporteren naar Europa. Steeds meer retailers eisen namelijk een duurzaamheidscertificaat op producten die zij in hun winkels verkopen. Door middel van MPS-certificering voldoen kwekers aan deze eis en kunnen zij hun producten via Europese schakels kwijt bij deze retailers,” aldus Raymond Scheepens, Area Manager bij MPS.