Met een 99% chemievrije aanpak van ziekten en plagen, een systeem voor het filteren, steriliseren en recyclen van irrigatie- en fertigatiewater, en aardgas als warmtebron voor de hoogrendementsketels, kan gerust worden gezegd dat duurzaamheid hoog op de agenda staat bij CosMic Plants. “Wij focussen ons op een sterke ‘Triple Bottom Line’, die succes afmeet aan de 3 P’s: People, Planet en Profit. Bij CosMic Plants streven we naar een voortdurende verbetering van de duurzaamheid van onze bedrijfsactiviteiten”, zegt Mike Van Steekelenburg, mede-eigenaar van het bedrijf.

Mike van Steekelenburg, mede-eigenaar CosMic Plants

CosMic Plants ontstond in 2004 toen de broers Neil en Mike van Steekelenburg uit het Westland naar Canada emigreerden. Ze hadden een businessplan om Phalaenopsis te telen voor bloemisten, tuincentra en (groot)handelaren. In 2006 gingen de eerste orchideeën in de verkoop. “In de afgelopen 17 jaar is onze onderneming uitgegroeid tot wat het nu is, met een toegewijd team van werknemers en een gevestigde naam en reputatie op het gebied van kwaliteitsorchideeën in de potmaten 8 en 12 cm en in meerdere productcategorieën,” zegt Van Steekelenburg.

Duurzaamheid: inspanningen en doelstellingen
Voor het bedrijf is en blijft duurzaamheid erg belangrijk. In aanvulling op de eerder genoemde maatregelen wordt ook de vrijkomende CO2 gekoeld en vervolgens in de kassen toegepast om de groei van het gewas te bevorderen. Ook worden de afvalstoffen gescheiden en krijgen het organisch materiaal en kunststoffen een tweede leven dankzij de samenwerking met lokale recyclebedrijven. Van Steekelenburg: “Ons doel is om op de meest maatschappelijk verantwoorde manier prachtige orchideeën te produceren en leveren. We blijven weliswaar streven naar verdere verbeteringen, maar zijn tegelijkertijd trots op hoe ver we inmiddels gekomen zijn op het gebied van duurzaamheid.” De huidige doelstelling is het gebruik van kunststoffen in verpakkingen terug te dringen. Het bedrijf is overgegaan op kartonnen trays en werkt eraan orchideeën zonder hoezen bij de klant te kunnen afleveren.

Uitreiking MPS-ABC certificaat tijdens Cultivate’23

Vertrouwd met MPS-ABC
CosMic Plants is onlangs gecertificeerd, nadat alle meetgegevens gedurende meer dan een jaar nauwgezet zijn ingevoerd. Gezien hun Nederlandse wortels waren de broers al bekend met MPS-ABC. “We wilden ons ook kunnen vergelijken met onze branchegenoten aan de andere kant van de oceaan. En omdat we zagen dat MPS-ABC in Noord-Amerika steeds meer erkenning krijgt, vonden we deze certificering voor ons dan ook het meest geschikt. We hadden bovendien het gevoel dat onze activiteiten en de wijze van gegevens verzamelen al voor een groot deel overeenkwamen met de MPS-module. Dat bleek inderdaad te kloppen”, geeft Van Steekelenburg aan.

Het feit dat er bij CosMic Plants nu het verbruik wordt geregistreerd en een audit plaatsvindt, heeft dan ook niet geleid tot een verandering in hun werkwijze. Nu er een basis van informatie ligt, zal het bedrijf de data gebruiken om te blijven verbeteren. “Mariah Hendriksen, de teler die belast was met de taak onze kwekerij MPS-gecertificeerd te krijgen, ontvangt hiervoor alle lof! Ze heeft ijverig en nauwgezet alle gegevens ingevoerd en blijft onze teeltpraktijken strikt in de gaten houden. Wij hebben gelukkig niets hoeven aan te passen, behalve enkele administratieve zaken,” benadrukt Van Steekelenburg.

Milieu-certificering
Wat Van Steekelenburg betreft zou certificering in de sierteelt een grotere rol moeten spelen dan nu het geval is. “Zonder certificaat bieden onze collectieve inspanningen weinig meer dan een goed gevoel. De enige manier om ze te kwantificeren, is ze te meten en de gegevens onafhankelijk te laten controleren.” Om dit te realiseren heeft CosMic Plants voor deelname aan MPS-ABC gekozen. “We wilden ook de mensen in ons eigen team kunnen laten zien dat hun inspanningen ertoe doen.

Bij CosMic Plants heerst de opvatting dat duurzaamheid wereldwijd in elke bedrijfstak belangrijker is geworden. Wel vindt Van Steekelenburg dat de sector de inspanningen op het gebied van duurzaamheid vaker ter sprake moet brengen en moet toelichten. “De sierteelt is een bedrijfstak om erg trots op te zijn. Dus wees goed en vertel het!”