Gaby Slappendel

Wat met boeken kan, kan ook met planten. Her en der poppen in dorpen en steden bibliotheken op met daarin geen boeken, maar stekjes. Ook Gaby Slappendel, student Food Innovation & Business aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch opende er een op haar school. “Een stekjesbieb is laagdrempelig, ook mensen die niet echt iets met planten hebben stoppen bij de bieb en zijn nieuwsgierig.”

Omdat de school door de coronacrisis dicht is, wortelen de stekjes thuis bij Suzanne Bos en Emma Castelein, twee studenten Management van de leefomgeving aan de HAS Hogeschool, die kortgeleden de plantenbieb van Slappendel hebben overgenomen. Slappendel is bijna klaar met haar studie en heeft daarom het stokje kortgeleden overgegeven aan deze twee studenten. “Voor de stekjes wordt nu gelukkig goed gezorgd door Suzanne en Emma. Ik blijf er wel mee doorgaan vanaf de zijlijn, want ik wil het idee verder verspreiden.”

Creatieve werksfeer
Planten vermenigvuldigen en delen met anderen is bovendien een duurzame hobby. Het doel van de stekjesbieb het thuis van iedereen te vergroenen. Slappendel: “Door het coronavirus zitten we veel binnen. We studeren en werken thuis. Planten zorgen voor een creatieve werksfeer en schone lucht. Uiteindelijk denk ik dat als je veel planten in huis hebt, je de natuur meer gaat waarderen.”

Het concept is simpel: neem je een stekje mee, dan zet je de volgende keer een stekje terug. Er zijn wel een paar spelregels: het plantje dat je terugzet is gezond, met wortels en voorzien van een bakje. Bovendien moet je een briefje achterlaten met daarop de naam van de plant, de datum van plaatsing, je studie en jaar en eventueel je contactgegevens of Instagramaccount. “Veel jongeren zijn door de coronacrisis eenzaam. Hierdoor hadden we het idee om mensen hun gegevens op een kaartje te laten zetten. Zo hopen we studenten te verbinden en in contact te laten blijven met elkaar.”

Plantenliefhebber
Een enorme plantenkenner noemt Slappendel zichzelf niet, maar twee namen van planten die populair zijn onder jongeren rollen zo uit haar mond: de Scindapsus en de Pannenkoekplant. “Maar houd je kat uit de buurt van de Scindapsus, die is namelijk giftig voor katten. We vragen daarom iedereen ook op de kaartjes te zetten of de plant giftig is voor huisdieren.” Een plantenliefhebber kun je haar wel noemen, want haar huis staat er steeds voller mee. “Ik ben allerlei vruchtenzaden aan het proberen. De pit van een mango is inmiddels uitgegroeid tot plant van een halve meter en aan mijn passievruchtplant komen zelfs vruchten.”