Frank van der Heide is per 27 oktober 2021 benoemd tot lid van het bestuur van MPS. Vanuit zijn rol als directeur bij Tuinbranche Nederland heeft hij te maken met de verduurzaming van de sector. Van der Heide: “We hebben een prachtige sector waar we op het gebied van duurzaamheid mooie slagen maken en deze moeten meer worden verteld.”

In het bestuur zijn de belangrijkste stakeholders vertegenwoordigd. De hoofdtaak van MPS is de verduurzaming van sierteeltbedrijven te meten en te versnellen. Het bestuur stelt het beleid vast om dit waar te maken en is verantwoordelijk voor het bewaken van de voortgang van de organisatie. Door de toevoeging van Van der Heide aan het bestuur van MPS, groeit deze naar zes personen en is ook de retail vertegenwoordigd.

Stap voor stap
Volgens Van der Heide is meer transparantie van belang in de sierteelt. “De consument van vandaag vraagt hierom. De sierteelt kan hier een belangrijke bijdrage leveren. Certificering is een heel mooi middel voor het bieden van transparantie. Daarnaast zijn kwekers vaak al heel goed bezig, maar vinden zij dat zij dit pas kunnen communiceren wanneer zij hun doel hebben behaald. Velen gebruiken bijvoorbeeld steeds meer natuurlijke bestrijders. Dat mag best worden verteld. Je kunt heel goed stap voor stap laten zien wat je bereikt hebt en wat je ambities zijn. Uiteindelijk kan geen sector groener zijn dan de onze”, zegt Van der Heide met een glimlach.

Tuinbranche Nederland vertegenwoordigt circa zeshonderd tuincentra en ruim honderd leveranciers in de tuinbranche. Samen inspireren zij consumenten over groen en (tuin-)trends, leggen ze verbindingen in de sector en streven ze naar een duurzame en groene samenleving met levende en groene tuinen. Tuinen kunnen immers een mooie bijdrage leveren aan het klimaatvraagstuk. Dit laatste is een belangrijk punt op het moment: Tuinbranche Nederland heeft de ambitie om de 5,5 miljoen tuinen die Nederland rijk is gemiddeld met 10 vierkante meter per tuin te vergroenen. “Bij elkaar is dat 55 miljoen vierkante meter, net zo groot als Nationaal Park de Hoge Veluwe. De uitdaging is dat we moeten zorgen dat dit gebeurt met duurzame sierteeltproducten die de biodiversiteit bevorderen.”

Tuin vergroenen
Jaarlijks bezoeken ruim zestig miljoen mensen de Nederlandse tuincentra. “Om die reden hebben we in samenwerking met gemeentes, waterschappen, natuurorganisaties en tuincentrumondernemers klimaatpleinen gemaakt. Hier geven we informatie over hoe mensen hun tuin op een milieuvriendelijke manier kunnen inrichten. Het is een inspiratieplek waar je informatie kunt vinden over het gebruik van een regenton, vogelhuisjes, vlinder- en bijenvriendelijke planten en over subsidies voor groene daken. Bovendien wisselen de pleinen mee met de seizoenen”, vertelt Van der Heide. Inmiddels zijn 36 tuincentra voorzien van zo’n klimaatplein en komen er volgend jaar nog ruim 25 bij.

“Om die tuinen groener te maken met verantwoorde producten. heeft de consument informatie nodig”, gaat Van der Heide verder. “Transparantie over de productiewijze en herkomst van producten kan daarbij enorm bijdragen. Certificering is een goed middel is om dat te laten zien.”